Kuchenne rewolucje w wydaniu PB/Studio

Nowa twarz działającej od ponad trzech dekad kultowej restauracji „Kamienica” w Malborku. Projektanci PB/Studio zmienili nie tylko wnętrze lokalu, ale też identyfikację wizualną, co zaowocowało nowościami również w menu.

Choć Malbork powszechnie kojarzy się z majestatycznym zamkiem i historycznym dziedzictwem, mury miasta skrywają znacznie więcej ciekawostek – również te, które zachwycą miłośników bardziej współczesnych atrakcji. Mianem miejskiej legendy z pewnością można określić rodzinną restaurację „Kamienica”, od 1990 roku serwującą autorską domową pizzę.

O pomoc w stworzeniu nowej przestrzeni o przytulnym, domowym charakterze, w której nowi goście poczują klimat rodzinnej restauracji, właściciele zwrócili się do sopockiej pracowni projektowej PB/Studio.

– Jak zwykle w naszych realizacjach, postaraliśmy się o wiele indywidualnie zaprojektowanych detali, takich jak loże, zabudowy stolarskie czy regały, które stanowią spójną całość – mówi Jakub Piórkowski, który od 2011 roku wspólnie z Hanną Bialic prowadzi pracownię PB/Studio.

Metamorfoza restauracji “Kamienica”

Lokal zmienił się nie tylko wizualnie, ale też funkcjonalnie. Na planie litery L, z myślą o komforcie klientów, architekci wydzielili poszczególne strefy.

– Zaproponowaliśmy paletę materiałów opartą na ciepłych barwach głębokiej zieleni i piaskowego beżu oraz naturalnych materiałach – mówi Hanna Bialic, absolwentka International School of Design w Kolonii oraz Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu.

Największą część lokalu zajmuje otwarta sala z barem i tapicerowanymi lożami a nieco mniejszą, wydzieloną przeszkleniem, strefa jadalna. Znalazło się również miejsce na kameralny kącik dla dzieci. Centralne miejsce w restauracji zajmuje masywny bar z charakterystycznym blatem wykonanym z naturalnego kamienia w kolorze podpalanego różu. Ponad nim zawisła zaprojektowana specjalnie dla tej przestrzeni lampa o kontrastowo lekkiej formie. Całość wizualnie dopełnia bejcowane drewno dębowe oraz sizalowe plecionki wykorzystane do stworzenia oparć krzeseł.

Poza wnętrzem, całkowitą metamorfozę przeszło menu. Właściciele postawili na roślinną kuchnię sezonową, gdzie karta zmienia się raz w tygodniu. Niezmiennie, stałą pozycję w menu zajmuje domowa pizza oraz wypiekane na miejscu świeże pieczywo i ciasta uzupełnione ofertą kaw speciality.

Projekt wnętrza dopełnia spójna identyfikacja wizualna. Elementy logotypu i infografiki pojawiają się m.in. w takich detalach jak strój obsługi, etykiety, czy charakterystyczny szyld semaforowy przed wejściem.

Więcej na: www.p-bstudio.com

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: