Otoczeni przez spokój

Mieszkanie należy do przedsiębiorcy, pana Piotra, który mieszka tu ze swoim psem, uroczym jackiem russellem. Inwestor początkowo szukał dla siebie mieszkania w kamienicy, ostatecznie jednak wybrał kojącą zieleń podmiejskiej, zielonej dzielnicy Krakowa. Do stworzenia wnętrza zaprosił projektantkę Natalię Malarską, właścicielkę pracowni La Folie Studio.

Jesteśmy w Krakowie, w luksusowej inwestycji deweloperskiej otoczonej lasem. Krótka podróż samochodem przenosi nas w magiczne miejsce, które daje upragniony spokój i wytchnienie po całym dniu pracy w centrum. Idealny adres, także ze względu na czworonożnego lokatora. Możliwość codziennych spacerów z psem do lasu to dziś nie mniej ważny wyznacznik luksusu.

Wnętrze zaskakuje wysokością, ma ponad trzy metry, i jasnością – dzięki temu wydaje się jeszcze większe, niż jest w rzeczywistości. Przez liczne okna wpada mnóstwo światła, hojnie powiększając i ocieplając przestrzeń.

Ciepło to zresztą trafne określenie opisujące to wnętrze. Stonowana paleta barw, miękkie beże i oliwki oraz naturalne materiały tworzą przytulny, domowy klimat. Spokój, ład, prostota budzą skojarzenia z trendem japandi, który łączy skandynawskie i japońskie klimaty. Zgadza się, to wnętrze jest funkcjonalne, ciepłe i wyciszające, idea przewodnia projektu sięga jednak znacznie dalej niż chwilowa moda wnętrzarska.

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Wysoki standard inwestycji stał się punktem wyjścia dla myślenia o projekcie i w jakimś sensie uwiarygodnił klasyczną elegancję, na jakiej zależało właścicielowi. Ideą przewodnią dla projektantki Natalii Malarskiej stało się wprowadzenie klasycznych wątków do współczesnego wnętrza. Udało się tu nawiązać do kamienicznego nastroju, zachowując nowoczesny kontekst i dając maksymalny komfort użytkowania, nie zawsze możliwy w starym budownictwie. 

– Właścicielowi zależało na otwartej przestrzeni, nie potrzebował wielu pokoi, dlatego na 120 m kw. wprowadziliśmy zmiany aranżacyjne. Przestawialiśmy ściany w celu dodania pokoju kąpielowego i połączyliśmy salon z kuchnią, aby maksymalnie otworzyć przestrzeń – mówi Natalia Malarska.

– Dla inwestora ważne było też, aby hol wejściowy robił spektakularne wrażenie. Dlatego zaprojektowaliśmy go tak, aby dawał oddech, tak jak się to robiło w starym budownictwie – dodaje projektantka.

Gospodarz mieszkania jest osobą towarzyską i kocha gotować. Ważne więc było dla niego stworzenie wygodnej wyspy kuchennej, niekoniecznie z krzesłami do siedzenia, ale po prostu praktycznego miejsca do realizowania kulinarnej pasji. Sama celebracja posiłków odbywa się już przy obszernym stole.

– Zrezygnowaliśmy z umieszczenia zlewu na wyspie, bo z doświadczenia wiem, że potem powstaje wrażenie permanentnego bałaganu – wspomina projektantka.

Mieszkanie wypełniają zabudowy stolarskie wykonane na zamówienie. Pojawiają się powierzchnie ryflowane i zaoblone. Na podłogach położono parkiet ułożony we francuską jodłę, a także granit podzielony mosiężnymi listwami. Nie zostały one polakierowane, poddają się więc naturalnej patynie – to dość pomysłowy, prosty i niedrogi zabieg, który daje bardzo ciekawy efekt. Smaku dodają też np. brytyjskie włączniki światła Buster + Punch.

Szukając sposobu na połączenie współczesnego wnętrza z klasyką i modernistycznym klimatem, Natalia Malarska sięgnęła po stylowe wyoblenia. Tam, gdzie było to możliwe, poddały się im ściany i w związku z tym także cokoły przypodłogowe, które musiały zostać wykonane na zamówienie.

– Jestem szczególnie dumna z komody w salonie i zabudowy w holu, oczywiście powstały na zamówienie. Stolarnia stanęła na wysokości zadania. Oryginalna, łukowata forma luster pięknie odbija tu światło, dodatkowo powiększając przestrzeń. Inspirowane barcelońskimi meblami, nawiązują do klasyki, ale są też nowoczesne, czyli mają w sobie dokładnie to, na czym nam zależało w tym wnętrzu – tłumaczy projektantka.

Tworzę ludziom dom

Natalia Malarska i jej La Folie Studio

Urodziła się w 1984 roku. Wraz z zespołem założonej przez siebie La Folie Studio od ponad ośmiu lat realizuje z sukcesem projekty na rynku polskim i brytyjskim. Natalia Malarska lubi tworzyć wnętrza klasyczne, czerpiące z francuskich i brytyjskich tradycji, uwzględniając lokalizację czy tło historyczne budynku. Jej największą pasją są projekty zlokalizowane w architekturze przedwojennej. Tworzone przez nią wnętrza są indywidualne i nawiązują do klasycznych rozwiązań. Dba o każdy detal, współpracuje z szeregiem rzemieślników z Polski i Europy: kamieniarzami, stolarzami, ślusarzami, tapicerami i szklarzami. Uwielbia podróże i butikowe hotele. Mieszka w Warszawie z mężem, dzieckiem i psem Bejrutem. www.lafoliestudio.pl 

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Tworzę ludziom dom

Tworzę ludziom dom

Warszawa | 8 marca 2023

Natalia Malarska opowiada z czego czerpie radość i co ją inspiruje

Klimatycznie na Narbutta

Klimatycznie na Narbutta

Warszawa | 11 czerwca 2022

Kamienica na Starym Mokotowie skrywa zjawiskowe wnętrze proj. Natalii Malarskiej