Kolekcja sztuki w dębowym lesie

Zaprojektowany przez Tolo Architecture, Branch House znajduje się na leśnych wzgórzach Montecito w południowej Kalifornii. Mieszka tu para zapalonych kolekcjonerów sztuki i miłośników natury.

Wcześniej było tu ranczo z lat 60. zaprojektowane zgodnie ze standardami amerykańskich przedmieść: podwórko od frontu przeznaczone na samochody i rozległy trawnik na tyłach budynku.

Nowa rezydencja jednorodzinna o powierzchni 4400 stóp kwadratowych, skomponowana została, w nieregularną bryłę, z ośmiu połączonych ze sobą korytarzami pawilonów. Każdy z pawilonów ma inne przeznaczenie i unikalną orientację na światło.

Efektowne, przeszklone elewacje to zresztą niejedyne źródło światła i widoku – każdy pawilon wyposażono w obszerny świetlik.

Tolo Architeture

Dokładnie zaplanowana nieregularność

Im głębiej wchodzimy do wnętrza nieruchomości, tym bardziej prywatne stają się przestrzenie – od znajdujących się na froncie pomieszczeń ogólnodostępnych, takich jak salon, jadalnia i kuchnia, przejść można do gabinetu, sypialni i łazienek oraz oddzielnego studia do pracy. Spajające całość, przeszklone korytarze zaprojektowano jako kręgosłup komunikacyjny domu oraz jako prywatną galerię sztuki.

Chociaż nieregularny rzut bryły może wyglądać na dość przypadkowy, jednak w rzeczywistości jest ściśle uwarunkowany kontekstem miejsca. Różne kąty i kształty połączonych ze sobą szklanych fasad i dachów, wykonanych z miedzianych gontów, podążają za pragnieniem perspektywicznego widoku na krajobraz. Architekci wzięli też pod uwagę dostęp do słońca w poszczególnych porach dnia, wymagania użytkowe, a także położenie drzew rosnących na działce.

– Zburzenie pierwotnego rancza pozwoliło nam odzyskać stary gaj dębowy i przywrócić ziemię do jej naturalnego stanu. Ściśle współpracując z arborystą, zbudowaliśmy nowy dom z zachowaniem istniejącego starodrzewia – tłumaczą architekci z Tolo Architecture.

Tam, gdzie kubatury budynków znajdowały się blisko korzeni dębów, uniesiono bryłę domu ponad ziemię, za pomocą betonowych pali. Architekci zaplanowali także posadzenie nowych dębów i innych roślin, aby wspierać rozwój ekosystemu wokół domu.

Toro Architecture

Sufity z daglezji i miedziana zbroja

Ten obszar Stanów Zjednoczonych, Oak Grove, słynie z pożarów – w 2008 roku zniszczyły tu one wiele domów. W rezultacie lokalne przepisy budowlane zabraniają obecnie stosowania drewna niepoddanego obróbce ogniowej jako zewnętrznego materiału okładzinowego.

Aby rozwiązać te problemy i spełnić marzenie klientów o zamieszkaniu wśród drzew, pracownia Tolo Architecture zaprojektowała dom z drewnianą konstrukcją wewnętrzną, z laminowanej tarcicy fornirowej i ognioodporną zewnętrzną „zbroją”, wykonaną z miedzianych płytek. Ta miedziana powłoka została oddzielona od drewnianej ramy za pomocą osłony przeciwdeszczowej.

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Z czasem miedź pokryje się patyną, co w zamyśle stopniowo jeszcze bardziej zintegruje dom z krajobrazem Oak Grove.

Projekt wnętrza jest maksymalnie uproszczony – posadzka z polerowanego betonu oraz proste powierzchnie forniru wprowadzają spokój i harmonię. Znaczna część materiałów została wybrana ze względu na surowe właściwości – dębowe drzwi, poręcze ze stali ocynkowanej, sufity z daglezji, a także dębowe drzwi szafek współgrają z otaczającym lasem. Z kolei gładkie, białe ściany tworzą neutralne tło dla kolekcji sztuki. Mocne akcenty koloru tworzą tu płytki w kuchni i łazience – niebieskie, różowe i żółte.

Tolo Architecture

Tolo Architecture i amerykański modernizm

Funkcjonalne podejście do projektowania i atencja dla otaczającego krajobrazu przywołują ducha początków modernistycznej historii architektury. 

Case Study Houses (1945–1966) była to seria eksperymentalnych projektów w amerykańskiej architekturze mieszkaniowej, sponsorowanych przez magazyn „Arts & Architecture”.

Na jego zlecenie najlepsi architekci tamtych czasów, m.in. Richard Neutra, Charles i Ray Eamesowie czy Eero Saarinen, projektowali niedrogie domy modelowe odpowiadające na potrzeby boomu mieszkaniowego, jaki w Stanach Zjednoczonych spowodował koniec drugiej wojny światowej. W wykonaniu studia Tolo Architects modernistyczne przeszklenia zyskały nowoczesny rozmach i współczesny kontekst szacunku dla otaczającej przyrody.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Legenda odświeżona

Legenda odświeżona

Palo Alto | 13 maja 2023

Kalifornijskie studio przenosi nowoczesny dom z połowy stulecia w XXI wiek