Dom do regeneracji

Stonowana kolorystyka jako kostium dla maksymalnej funkcjonalności. Naturalne materiały, struktury i faktury. Geometria. A do tego lokalizacja na skraju pola golfowego. To tylko początek zalet tego domu w zabudowie bliźniaczej o powierzchni ok. 142 m kw. położonego w Siemianowicach Śląskich. 

– Inwestorzy są fanami minimalizmu. Jednocześnie jako, że w domu mieszkają dzieci, cenią sobie praktyczne rozwiązania, które ułatwią codzienne funkcjonowanie rodziny. Ponadto szczególną uwagę zwracali na detal oraz estetykę zaproponowanych rozwiązań. – relacjonują architekci projektu, z biura Kubieniec + Długosz. 

 
Praca nad projektem wnętrz rozpoczęła się jeszcze przed ukończeniem stanu surowego domu, stąd były możliwe drobne zmiany w układzie funkcjonalnym.
 

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

 
Parter składa się z otwartej strefy dziennej z kuchnią, jadalnią, przeszklonym pokojem i salonem z widokiem na pole golfowe. Piętro stanowi przestrzeń prywatną, znajdują się tam pokoje dziecięce, sypialnia oraz łazienka.
 
– Na parterze postanowiliśmy wydzielić pokój gościnny/bawialnię z przeszkleniem, dzięki temu strefa dzienna optycznie jest większa, a w razie potrzeby większej prywatności można ją przysłonić zasłonami. – opowiadają Kubieniec + Długosz. 
 
Dodatkowo pięknie wylane stropy nad parterem oraz belki i słupy konstrukcyjne pozostały bez tynku. Udało się też nieco zmienić geometrię klatki schodowej i otworzyć jej przestrzeń. Klatka schodowa ma trzon z zabudowy meblowej, który płynnie przechodzi w balustradę na piętrze.
 
Posadzka z mikrocementu w złamanej jasnej szarości na wejściu i w kuchni komponuje się z naturalną drewnianą podłogą w strefie dziennej. Kuchnię wykończoną w dębowym fornirze podkreślają kamienne blaty w satynowym wykończeniu. Surowość naturalnych materiałów wykończeniowych została skontrastowana z miękkimi zasłonami oraz dywanami.
 
Na betonowym suficie zainstalowano czarne oświetlenie architektoniczne oraz dekoracyjne oprawy, które podkreślają strefę salonu czy jadalni.
Kubieniec + Dlugosz_designalive 
Na piętrze pomieszczenia nie mają sufitów podwieszanych dzięki czemu zyskano dodatkową przestrzeń, która została podkreślona okładziną ze sklejki brzozowej, na której tle odznaczają się betonowe elementy konstrukcyjne, także pozostawione bez tynku.
 
Wykończenie ze sklejki pozwoliło na wprowadzenie zasady, że do wysokości ok. 270 cm większość elementów jest utrzymana w bieli, dół odcina się w czytelny sposób od linii betonowych belek oraz sufitów.
 
Poza sypialnią rodziców na piętrze znajduje się także główna łazienka oraz dwa pokoje synów. Pokój starszego syna ma wydzieloną dodatkową przestrzeń sypialną w postaci antresoli. Ta przestrzeń została w całości wykończona sklejką, łącznie z zabudową łóżka. Prowadzą na nią stalowe schody, w naturalnym oksydowanym wykończeniu.
Górna łazienka utrzymana jest w neutralnych kolorach z akcentami ze stali nierdzewnej, w postaci baterii czy grzejnika dekoracyjnego.
 
Na piętrze w przestrzeni wysokich sufitów wykończonych sklejką dyskretnie odznaczają się białe szynoprzewody oraz wiatraki. Całość uzupełnia miękkie w formie dekoracyjne oświetlenie.
Kubieniec + Dlugosz_designalive

Kubieniec + Długosz

Historia pracowni zaczęła się w 2013 roku. Pierwszym zrealizowanym pod jej szyldem projektem, był sklep ze śląskim designem, Geszeft. Projekt ten był szeroko komentowany i doceniany w wielu branżowych konkursach i stał się dla ważnym czynnikiem do dalszego rozwoju pracowni. Pomimo mocnego osadzenia w śląskim krajobrazie projektowym, gdzie modernizm jest częstą inspiracją, projektantki Joanna Kubieniec i Katarzyna Długosz, starają się nie trzymać jednej stylistyki, a raczej szukać różnych rozwiązań, odpowiednich dla konkretnych odbiorców.
 

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

W tym muzeum jest ogień! [zdjęcia]

Jest ogień!

Żory | 6 lutego 2015

Otwarto Muzeum Ognia w Żorach (Śląsk). Całe jest pokryte miedzią.