Czajniki spod młotka

Tsubame | MAC


20 lutego 2013 | Design | Ludzie | Rzeczy |

Od prawie 200 lat japońska marka Gyokusendo specjalizuje się w ręcznym wytwarzaniu naczyń z metali. Każde z nich powstaje ręcznie, a do ich produkcji rzemieślnicy wciąż używają motków.

Od prawie 200 lat japońska marka Gyokusendo specjalizuje się w ręcznym wytwarzaniu naczyń z metali. Każde z nich powstaje ręcznie, a do ich produkcji rzemieślnicy wciąż używają motków.

Gyokusendo działa od 1816 roku. Firma swoją siedzibę i warsztaty ma w Tsubame (prefektura Niigata). To właśnie tam powstają przedmioty kuchenne, które budzą nie tylko podziw, ale również znakomicie sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. Rzemieślnicy pracujący w zakładach firmy pozostają wierni technice tsuiki, czyli wytwarzania i kształtowania metalowych produktów za pomocą młotków. Do produkcji są stosowane różne ich rodzaje, w sumie kolekcja narzędzi liczy ponad 200 wariantów. Choć trudno w to uwierzyć, w Gyokusendo tymi tradycyjnymi technikami tworzy się od siedmiu pokoleń.

Najczęstszym materiałem służącym do produkcji np. czajników jest miedź, nie tylko ze względu na stosunkową łatwość jej kształtowania, ale również naturalne właściwości surowca (w tym m.in. bakteriobójcze i oczyszczające wodę). Niektóre naczynia są wytwarzane z jednego arkusza miedzianej blachy – w gotowym przedmiocie nie ma więc żadnych dodatkowych spoiw czy łączeń.

Jednym z nowszych produktów marki jest czajnik Fuji, powstały z miedzi o pojemności 600 ml. Powstaje w kilku wariantach kolorystycznych, od naturalnej miedzi po złoto.

Z marką jest związany m.in. Ken Okuyama, były projektant samochodów związany kiedyś ze słynnym studiem Pininfarina). Czajnik Fuji to właśnie jego projekt.

Większość produktów Gyokusendo jest dostępna na zapytanie.

Więcej: www.gyokusendo.com

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Księżniczka kropek

Księżniczka kropek

Tokio | 27 sierpnia 2023

Yayoi Kusama od 70 lat tworzy psychodeliczne, artystyczne światy