Bar jak ogród


| MAC


28 września 2012 | Rzeczy

Na razie ten projekt pojawia się na festiwalach i przeglądach, m.in. w galeriach sztuki. Ale być może już niedługo zacznie żyć innym życiem, np. na ulicach miast. Pochodzący z Hong Kongu projektant i artysta Kacey Wong stworzył Transform Bar, czyli niewielki straganik, w którym serwuje mi.in. soki ze świeżych owoców.

Na razie ten projekt pojawia się na festiwalach i przeglądach, m.in. w galeriach sztuki. Ale być może już niedługo zacznie żyć innym życiem, np. na ulicach miast. Pochodzący z Hong Kongu projektant i artysta Kacey Wong stworzył Transform Bar, czyli niewielki straganik, w którym serwuje mi.in. soki ze świeżych owoców.

Bar to niezwykle prosta konstrukcja, składająca się z drewnianych desek w całości pochodzących z recyklingu. Deski zestawiono ze sobą tak, aby mogły nie tylko tworzyć symboliczne ściany, ale również pełnić funkcje doniczek, w których można uprawiać rośliny. Zastosowany system pozwala na wysuwanie poszczególnych “szuflad”, dzięki temu rośliny mogą skuteczniej korzystać z promieni słonecznych.

Gdy rośliny nieco podrosną, można regulować wysokość poszczególnych segmentów. Wewnątrz baru jego właściciel ma na tyle przestrzeni, aby swobodnie się poruszać i na oczach klienta przygotowywać świeży sok z owoców.

Projektantowi chodziło przede wszystkim o to, by jak najefektywniej wykorzystać przestrzeń publiczną a także szybko reagować na zmieniający się uliczny ruch. Szybkość w rozkładaniu konstrukcji pozwala na błyskawiczne znalezienie się w “centrum wydarzeń”, a więc reagować na zamówienia klientów. Swój projekt Wong określił jako “rzeźbę, która rozszerza znaczenie sztuki na zmysł smaku”.

Cały pomysł niewielkiego baru zaczerpnął z obserwacji tej formy świadczenia usług na ulicach Hong Kongu.

Więcej: www.kaceywong.com

Powiązane artykuły:

OFF Festival 2019 muzyka i zrównoważony rozwój

OFF Festival 2019

Katowice | 6 sierpnia 2019

Tegoroczny OFF Festival odbył się pod szyldem świadomej konsumpcji.