ZORZA I SMAKI Z CAŁEGO ŚWIATA

TEKST: ŁUKASZ POTOCKI, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

WARSZAWA 14.3.2016

DESIGN MIEJSCA STYL ŻYCIA

Zorza to nowe bistro na mapie stolicy. Za projektem stoi Grupa Warszawa prowadząca tak rozpoznawalne czy wręcz kultowe lokale jak Warszawa Powiśle, Syreni Śpiew, Weles, a latem także Stację Mercedes.
Każde z tych miejsc jest inne i ma swój własny charakter. Za wszystkim stoją trzej twórcy - Norbert Redkie, Bartłomiej Kraciuk i Hubert Karsz. Dotychczas znani z gastronomii skupionej głównie wokół imprez i alkoholi postanowili zmierzyć się z nowym wyzwaniem i otworzyć lokal, w którym najważniejsze jest samo jedzenie. Tak powstała Zorza.

zorza_designalive - 2

- Tworząc Zorzę, inspirowaliśmy się smakami z całego świata, które umieściliśmy w atmosferze nowoczesnego bistro. Karta pozwala dobierać dania w różny sposób, tak by spełniały potrzeby klientów. Jedzenie jest tutaj najważniejsze, dlatego połączyliśmy superfood – czyli najbardziej wartościowe składniki - i comfort food, czyli to, co najpyszniejsze - opowiadają twórcy Zorzy. - Współpracujemy z lokalnymi dostawcami, nawet jeżeli sprowadzamy coś z daleka. Przywożą dla nas świeże trufle czy ręcznie robioną burratę. Warzywa i owoce dzielimy na te, które potrzebują innych warunków, i te które dobrze rosną tutaj. Z kolei mięso i jajka bierzemy zawsze z Polski - bo tu są najlepsze i hodowane naturalnie. Pieczemy własny chleb, by przypominał ten z dzieciństwa. Sami wyciskamy soki, by zachowały witaminy. Kawę wypala dla nas warszawska palarnia…

Zorza znajduje się przy ul. Żurawiej 6/12. Więcej na: www.zorzabistro.pl

zorza_designalive - 11

zorza_designalive - 10

zorza_designalive - 9

zorza_designalive - 8

zorza_designalive - 7

zorza_designalive - 13

zorza_designalive - 14

zorza_designalive - 3

zorza_designalive - 4

zorza_designalive - 5

zorza_designalive - 6