APARTAMENT W BRYTYJSKIM STYLU

DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: MICHAEL SINCLAIR

LONDYN 4.4.2020

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA STYL ŻYCIA

Czysta geometria w brytyjskiej estetyce lat 50. to wyznacznik stylu, którym kierowali się projektanci studia Waldo Works kreując wnętrze apartamentu na najwyższym piętrze Centrum Telewizyjnego w Londynie.

Centrum pełniło funkcję siedziby BBC do 2013 roku. Następnie zostało przekształcone w wysokiej klasy rezydencje i obiekty rekreacyjne przez firmę architektoniczną AHMM. Mieszkanie zajmuje dwa piętra na samym szczycie budynku dając łączną powierzchnię 377 metrów kwadratowych - to największy penthouse w tej lokalizacji.

Aranżacji jego wnętrza podjęło się studio Waldo Works. Jednak, zamiast wybrać współczesną estetykę, sięgnięto do historycznego kontekstu budynku i jego otoczenia. Kluczem jest tu Festiwal Wielkiej Brytanii z 1951 roku urządzony na stulecie słynnej Wielkiej Wystawy Przemysłu Wszystkich Narodów. Wiązała się z nim bardzo charakterystyczna stylistyka — geometryczne formy, wieże transmisyjne, fale radiowe, co znajduje odbicie w wystroju.

Już w holu dominują dramatyczne spiralne schody, wykonane z czarnej stali, korespondujące z papierową rzeźbą artysty Deepa Panchamia, która została zamontowana na sąsiedniej ścianie. Korytarz prowadzi do czterech sypialni, z których każda jest indywidualną interpretacją geometrycznego motywu przewodniego mieszkania. Część wspólna znajduje się na górnym piętrze. Tu geometryczne wpływy są o wiele łagodniejsze, wnętrze przytulne i zorientowane na rodzinne spędzanie czasu. Na piętrze znajduje się również gabinet oraz przestrzeń wypoczynkowa stylizowana na domową oranżerię.

Więcej na: www.waldoworks.com