TROPIKALNA IMPRESJA

TEKST: ALEKSANDRA TOMCZYK, ZDJĘCIA: MAARTEN WILLEMSTEIN

AMSTERDAM 13.8.2017

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Na mapie restauracji wschodniego Amsterdamu pojawił się nowy, wypełniony zielenią Bar Botanique, zaprojektowany przez Studio Modijefsky.
Podwójnie wysokie okna będące częścią fasady narożnego budynku stały się punktem wyjścia w tworzeniu wnętrz. Lustra zawieszone u sufitu odbijają światło i przestrzeń. Dodatkowy efekt daje pociąg przejeżdżający tuż naprzeciwko kawiarni, migocząc światłem uchwyconym na tylnej ścianie baru – jako mozaika różnych kolorów i odbić lustrzanych. Przestrzeń została zdefiniowana i podzielona dzięki licznym barierkom i poręczom sięgającym sufitu i kreującym drogę: od baru do strefy lounge. Podłoga to połączenie ciepłych dębowych postumentów z chłodną zielenią betonowych fragmentów. Botaniczny charakter wnętrza jest widoczny w gamie kolorystycznej inspirowanej naturą i w organicznych kształtach. Blaty stołów wykonano z marmuru w odcieniach zieleni i różu, a front baru zwraca uwagę tropikalnym wzorem. Ogromne znaczenie we wnętrzu mają przede wszystkim rośliny. Pełno tu palm, filodendronów, monster – dzięki nim wnętrze „żyje” i nieustannie się przekształca. Gdy nad Amsterdamem zachodzi słońce, podświetlone lampami dają spektakularny efekt cienia na suficie i ścianach.

Design: Studio Modijefsky; Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven, Carlotta Bassi. Więcej na: www.barbotanique.nl