ŚWIATŁO W CENTRUM UWAGI W PROJEKCIE LIANG ARCHITECTURE

DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: WANG TING

JINHUA 11.5.2020

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Jedną z zasad, jaką kieruje się Liang Architecture Studio jest sprawianie, bo dom nie był swego rodzaju magazynem, do którego upychamy nasze codzienne życie, lecz miejscem, w którym skupiają się emocje i miłość. Miejscem, które jest cichym świadkiem historii rejestrującym uczucia i doświadczenia mieszkańców. To właśnie ta zasada przyświecała projektowi „A Desired Home" w mieście Jinhua w prowincji Zhejiang.

Całkowita transformacja rezydencji polegała na przekształceniu jej w nowoczesne, wypełnione światłem wnętrze. Oryginalna bryła budynku była zdecydowanie zbyt ciemna i zamknięta toteż architekci pracowali nad podniesieniem i perforacją dachu oraz stworzeniem świetlików i dziedzińców, tak aby jak najwięcej naturalnego światła trafiło do wnętrza domu.

Płyty podłogowe i dach wzdłuż środkowej osi foyer zostały zdemontowane, co podzieliło budynek na dwie części: przednią i tylną bryłę. Zachowano belkę strukturalną nad foyer, która była świadkiem odnowy przestrzeni i niesie ze sobą wspomnienia z przeszłości. Projektanci stworzyli atrium w budynku, aby światło słoneczne wpadało bezpośrednio do centralnej pustej przestrzeni na każdym piętrze. Dodano również nowe okna, idealnie współgrające z istniejącymi, a zarazem wprowadzające do wnętrza dużo naturalnego światła i poprawiające interakcję między wnętrzem a zewnętrzem.

Neutralne kolory podkreślają kojącą funkcję wnętrza. Wśród stonowanych mebli zwraca jednak uwagę dyskretny, zabawny motyw świnek w postaci figurek oraz oryginalnego stolika Pig Table z kolekcji Animal Thing szwedzkiego zespołu projektowego Front Design. Wzrok przyciąga również wisząca lampa o potrójnym kloszu - klasyk autorstwa Poula Henningsena stworzony dla duńskiego producenta oświetlenia Louisa Poulsena.

Pod szklanym dachem umieszczona została warstwa perforowanego panelu aluminiowego. Kąty światła słonecznego zmieniają się w ciągu dnia i roku. Światło swobodnie porusza się po przestrzeni, generuje pstrokate cienie, które wchodzą w interakcje z różnymi obszarami i zapewniają mieszkańcom domu zaskakujące doświadczenia przynoszące wiele prostej radości.

Więcej na: www.liangarchitecture.com