POLIGON: Z DESKĄ ZE SKATE PARKU DO KUCHNI

MAC


25.5.2012

BEZ KATEGORII

Dzisiejszy Poligon dedykujemy wrażliwym ekologicznie smakoszom. Dlaczego? Bo mierzymy się z deskami do krojenia, które powstają z recyklingowanego papieru. I pomyśleć, że ten materiał jeszcze niedawno służył jedynie miłośnikom skatingu.
Ewa Trzcionka, redaktor naczelna "Design Alive" wraz z Dariuszem Stańczukiem z RMF Classic nietypowo spotykają się w kuchni. A to dlatego, że oboje zakochali się w kuchennych utensyliach, wykonanych w całości z recyklingowanego papieru.

Z takiego papieru wykonywano rampy do skoków na deskach i rolkach. A teraz powstały z niego kuchenne deski Eco Paper. - Materiał stał przez okrągły rok na śniegu i deszczu, słońcu i wietrze. A skoro jest taki wytrzymały, dlaczego nie wykorzystać go gdzieś indziej. Do tej pory mieliśmy do wyboru albo drewno albo bambus, który był taki najbardziej naturalny i przyjazny w kuchni. Przygotowując posiłki mamy w kuchni nowoczesne technologie, a jednak tej "biednej" deski do zmywarki nie wstawimy, bo po prostu się zniszczy, rozmoknie bądź rozklei - przyznaje Ewa Trzcionka.

A tymczasem deski Eco Paper to rzecz, która na pewno spodoba się osobom lubiącym naturę w kuchni i potrzebują czegoś odpornego na zabrudzenia i higienicznego oraz nie poddającego się wysokim temperaturom. Deska czasami też służy jako podkładka pod ciepły garnek i oczywiście można ją zmywać w zmywarce. - To zupełnie inne podejście do bardzo prozaicznego produktu, tutaj design nie przejawia się w jakimś super kształcie czy wzorze, lecz w samym pomyśle na nowy materiał. Ten produkt po zniszczeniu po prostu wyrzuca się do odpadów papierowych - dodaje Ewa Trzcionka.

Deska jest bardzo naturalna. - Pojawiają się na niej rysy od krojenia. Widać, że to miękki materiał, i nóż się podczas krojenia nie tępi - przyznaje Dariusz Stańczuk. - Pamiętajmy, że łatwo zniszczyć nawet najlepszy nóż na twardej powierzchni. Mamy tutaj fajną równowagę pomiędzy tym, aby nóż był cały i deska zachowana - tłumaczy Ewa Trzcionka.

Deski Eco Paper stworzyła marka Epicurean, działająca od 2003 roku. Wymyślili ją właściciele firmy TrueRide, produkującej rampy do skate parków, którzy chcieli w ten sposób efektywnie wykorzystać pozostające w procesie produkcji resztki materiału. Dziś przyznają, że przeniesienie zrecyklingowanego papieru do kuchni okazał się strzałem w dziesiątkę. Deski cenią użytkownicy, a w zeszłym roku ten projekt znalazł się w finale konkursu "Dobry Wzór".

Więcej: www.epicurean.pl


POSŁUCHAJ NASZEGO POLIGONU

Ewa Trzcionka, redaktor naczelna "Design Alive" wraz z Dariuszem Stańczukiem z RMF Classic spotkali się tym razem w kuchni, przy desce. fot. Wojciech Trzcionka

Eco Paper to rzecz, która na pewno spodoba się osobom lubiącym naturę w kuchni. fot. Materiały prasowe

Inne akcesoria kuchenne Epicurean. Również sprawdziliśmy. Znakomite. Produkty charakteryzują się oryginalnym wzornictwem, są odporne na bakterie i można je bezpiecznie myć w zmywarce. fot. Materiały prasowe