NOMA. WIOSKA MISTRZA RENÉ

TEKST: JUSTYNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: RASMUS HJORTSHOJ

KOPENHAGA 20.11.2020

MIEJSCA

Kopenhaska Noma słynnego szefa kuchni René Redzepiego – wielokrotnie wskazywana jako najlepsza restauracja na świecie – od jakiegoś czasu działa w nowym miejscu, zaprojektowanym przez nie mniej sławnego architekta Bjarke Ingelsa, twórcę pracowni BIG. Wnętrza stworzył David Thulstrup, którego Ingels odkrył na… Instagramie.

Noma, funkcjonująca od 2003 roku w dzielnicy Christianshavn, a ostatnio przeniesiona do nowego budynku na nabrzeżu hipisowskiej Christianii, zasłynęła z własnego sposobu interpretacji kuchni Północy oraz stworzenia, a następnie wyniesienia na wyżyny stylu określanego jako nowa kuchnia skandynawska.

Najważniejszym założeniem projektu architektonicznego było rozwiązanie indywidualnych funkcji restauracji i zorganizowanie ich jako zbioru oddzielnych, lecz połączonych ze sobą budynków. W ten sposób powstała „wioska restauracyjna” składająca się z 11 budynków, wśród których centralne miejsce zajmuje oczywiście kuchnia. Pozostałe budynki pełnią różne funkcje – znajdziemy tu między innymi: szklarnię, piekarnię, pomieszczenie fermentacyjne, kuchnię przygotowawczą, jadalnię czy salon z kominkiem. Goście mają okazję przejść przez każdy z tych obiektów i w ten sposób poznać różne skandynawskie materiały oraz techniki budowlane.

Wokół rozpościerają się ogrody i miejska farma: wyhodowane tu warzywa trafiają prosto na talerze. Wiejska sielanka w mieście. Czy aby na pewno? – Restauratorstwo to jedno z najtrudniejszych zajęć na ziemi – uśmiecha się René.

Więcej na: www.noma.dk

Szefowie kuchni pracują na wyłożonych dębem wyspach kuchennych, opracowanych na specjalne zamówienie przez Davida Thulstrupa i belgijską markę Maes Inox.

Konstrukcja głównej jadalni przypomina stodołę. Wykonano ją w całości z drewna.

Wioska restauracyjna powstała na terenie byłych magazynów min zbudowanych w 1917 roku, należących do Królewskiej Duńskiej Marynarki Wojennej. Architekt Bjarke Ingels i właściciel lokalu René Redzepi poznali się, gdy ten pierwszy zorganizował w starej Nomie imprezę firmową dla swoich pracowników.

Wszystkie meble powstały w lokalnych warsztatach stolarskich. Krzesła zaprojektowało rodzeństwo Jonas i Julie Krüger, a fotele to dzieło Ragnhild Hjalmarsdóttir Højgaard.

Wykorzystywane w pierwotnej lokalizacji zastawy stołowe sprzedano na aukcji, a nowe stworzyła Ninie Nørgaard (samych kieliszków były 2 tysiące).

Ogromnym przedsięwzięciem było stworzenie 6 tysięcy sztuk wyrobów ceramicznych: taka liczba wynika z tego, że Noma dzieli swój rok na trzy sezony, a każda pora roku wymaga odrębnej stylistyki. Ten ambitny projekt został powierzony stylistce Christine Rudolph, przyjaciółce René Redzepiego.