MIEJSCE RELAKSU POŚRÓD NATURY

TEKST: ANGELIKA OGROCKA, ZDJĘCIA: ROGER FREI

SIERRE 31.7.2015

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Rewitalizacja kąpieliska nad szwajcarskim jeziorem Géronde zaowocowała nie tylko nowym kąpieliskiem, ale i przestrzenią do odpoczynku, a nawet kontemplowania okolicznej przyrody.
Szwajcarsko-niemieckie studio NAU architecture tworzy miejsca z historią. Multidyscyplinarna pracownia zrzesza architektów, projektantów i artystów, którzy odpowiadają za realizacje rezydencji, gier, reklam, a nawet filmów.

We współpracy z Drexler Guinand Jauslin Architects wykonali rewitalizację nad jeziorem Géronde. Pod pretekstem odnowienia kąpielowego kompleksu, wzmocniono jego połączenie z akwenem, a także udoskonalono brzeg.

Les Bains de Géronde to nie tylko baseny dla każdej grupy wiekowej, lecz po prostu miejsce relaksu - dodatkowo zbudowano wodny plac zabaw oraz kawiarnię. Gdy kapielisko jest zamknięte, odwiedzający mogą spacerować specjalnie przygotowanymi promenadami lub zejść schodami prosto w wody zbiornika.

Minimalistyczny obiekt powstał przy wykorzystaniu betonu, aluminium i drewna. Konstrukcja promenady w kształcie podkowy zdeterminowała wolną przestrzeń przeznaczoną do odpoczynku. Dzięki temu natura jest wszechobecna - zieleń okolicznych gór, szarość skał czy dodane lokalne rośliny - lilie wodne i trzicny - towarzyszą nam w trakcie wytchnienia.

Więcej na: www.nau.coop, www.dgj.ch