Japońska perfekcja w polskim wykonaniu

W dzisiejszym świecie zdominowanym przez produkcję masową i globalizację coraz trudniej znaleźć jest coś wyjątkowego. Nie dziwi więc, że projektanci sięgają do rzemiosła – ręcznie robione przedmioty zawsze będą miały niepowtarzalny charakter. Projektantki warszawskiego studia Beza Projekt stworzyły unikalną serię wełnianych akcesoriów inspirowanych japońskimi metodami barwienia tkanin.

– Japonia to ojczyzna wyjątkowo wytrwanych rzemieślników. To kraj, gdzie przedmioty traktowane są z szacunkiem, a wytwarzane są nie na dekady, tylko na całe stulecia. To właśnie japońska perfekcja i staranność oraz długotrwałe rzemieślnicze tradycje były naszymi największymi inspiracjami – tak o początkach serii Shibori opowiada współzałożycielka Bezy Projekt, Anna Łoskiewicz.

Shibori to naturalna technika barwienia tkanin. Jej najwcześniejsze przykłady pochodzą z XVIII wieku, z kolekcji podarowanej przez Cesarza do świątyni Shōmu Tōdai-ji. – Proces barwienia koców nie był łatwy. To miesiące prób w poszukiwaniu idealnego barwnika, testowanie ręcznych obszyć, dobieranie detali – opowiada współzałożycielka warszawskiego studia Zofia Strumiłło-Sukiennik. – Ale to właśnie dzięki temu są tak unikalne, każdy wzór jest troszeczkę inny, nie ma dwóch takich samych szalików czy dwóch takich samych koców. Nasz klient ma pewność, że otrzyma coś wyjątkowego, co służyć będzie przez długie lata. – dodaje.

Akcesoria Bezy barwione były w Instytucie Włókien Naturalnych w Poznaniu, zrobione są w 100 proc. z wełny polskich owiec. W kolekcji znajdziemy koce, poduchy w dwóch rozmiarach oraz wyjątkowe szaliki.

Beza zaprojektowała również autorską kolekcje kocy i poduch dla Autor Rooms, gdzie można je dotknąć oraz wypróbować.

Więcej na: www.bezaprojekt.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Diuna pełna sztuki

Diuna pełna sztuki

Warszawa | 13 lutego 2024

Odwiedzamy nowe wnętrza kompleksu biurowego zaprojektowane przez Annę Łoskiewicz

Odyseja estetyczna

Odyseja estetyczna

Warszawa | 7 maja 2023

Nieustraszeni dyktatorzy smaku: Anna Łoskiewicz-Zakrzewska i Jacek Kołodziejski