NATURALNIE W OLIWIE

TEKST: ANNA RAKOCZY, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

GDAŃSK 20.11.2018

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Dom, zlokalizowany w urokliwej, willowej dzielnicy Gdańska – Oliwie, to dzieło duetu BO/SKO z Trójmiasta.  Motywem przewodnim projektu są naturalne materiały, jasne kolory i geometria.
Otoczony wysokimi drzewami bliźniak to miejsce, które na swój dom wybrało młode małżeństwo i ich żywiołowy, 4-letni syn. Z uwagi na usytuowanie domu, jego wnętrze na co dzień jest zacienione, dlatego projektantki postawiły na jasne kolory i maksymalne otwarcie przestrzeni – dzięki temu pomieszczenia sprawiają wrażenie większych i bardziej przestronnych.

Posadzka na parterze wykonana jest z żywicy w kolorze szarym i do złudzenia przypomina beton architektoniczny, ma jednak nad nim istotną przewagę – jest cieplejsza w dotyku, co bardzo cenią sobie mieszkańcy domu. Surowe, jasne ściany uzupełniane są przez elementy z bielonej sklejki, która w części wypoczynkowej pojawia się również na suficie. Ten interesujący zabieg pozwolił optycznie podzielić dużą przestrzeń pokoju dziennego i dodatkowo wniósł do tego wnętrza więcej przytulności. W tej części parteru uwagę przykuwa coś jeszcze – oryginalna, ażurowa balustrada schodów, która pnie się przez wszystkie 3 kondygnacje budynku.

Projektantki Domu w Oliwie starały się połączyć ze sobą styl skandynawski i charakterystyczny, polski design - we wszystkich pomieszczeniach można odnaleźć meble i akcesoria znanych marek, m.in. Muuto, Frandsen, Ferm Living, Tabanda. Tym, co spaja oba trendy jest geometria, która wyraźnie zaznacza się w wielu elementach aranżacji, m.in. w kształtach zaprojektowanych mebli czy dobranych detalach. Na uwagę zasługuje kompozycja barw – bazowy zestaw bieli i czerni uzupełniany jest przez brudy róż obecny w pokoju dziennym i łazience oraz błękit, który dominuje w kuchni. Wyższe poziomy domu to prywatne przestrzenie jego mieszkańców.

Na pierwszym piętrze znajduje się sypialnia małżeńska, utrzymana w stonowanej, biało-czarnej kolorystyce. Najważniejszym punktem aranżacji tego pokoju jest imponujący zagłówek zamontowany się na ścianie pokrytej czarną sklejką. Pomieszczenie zostało połączone z prywatną łazienką i tworzy z nią spójną całość. Na tym samym piętrze swoje królestwo ma także syn gospodarzy. W pokoju chłopca, podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach domu, dominują dwa kolory – biel i czerń. Ich urozmaiceniem są naklejki z rysunkowymi liskami oraz elementy dekoracyjne w kolorze niebieskim. Niewątpliwie największą atrakcją dla dziecka jest tajemnicza kryjówka, do której prowadzą specjalnie zaprojektowane schody-regał lub, alternatywnie, ścianka wspinaczkowa i drabinka.

Na poddaszu Domu w Oliwie znajduje się przestrzeń wspólna, a także przestronny gabinet gospodarzy, w którym uwagę zwraca imponujących rozmiarów dębowy regał, mieszczący okazały, domowy księgozbiór. Szerokie, podwójne biurko to idealne miejsce do kreatywnej pracy.

Więcej na: www.bo-sko.pl