BEZ WNĘTRZARSKICH FAJERWERKÓW

TEKST: JOANNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

WROCŁAW 27.6.2017

DESIGN STYL ŻYCIA

Bez wnętrzarskich fajerwerków i zbędnych dekoracji. Wygodnie mieszkać. Oto co przyświecało Szymonowi Hanczarowi i Magdalenie Kasprzyca przy projektowaniu mieszkania we wrocławskim Przedmieściu Oławskim.
Mieszkanie, zbliżone planem do odwróconej litery „L”, ma powierzchnię ok. 46 m kw. Światło dzienne doprowadzają tu jedynie dwa okna, więc aby rozjaśnić wnętrze projektanci zrezygnowali ze zbędnych podziałów, maksymalnie otwierając przestrzeń, tak aby niemal każda jej część „widziała” się nawzajem. W mieszkaniu praktycznie nie ma ścian działowych. Okazały salon powstały z połączenia strefy wypoczynkowej, kuchennej i jadalnej otwarty jest na sypialnię dzięki wybiciu sporego fragmentu ściany. Sypialnia natomiast tworzy jedno pomieszczenie z otwartą łazienką pozbawioną drzwi. W razie potrzeby sypialnię od salonu można oddzielić za pomocą przesuwnych paneli w kolorystyce ścian. W niemal całym mieszkaniu użyto jednej okładziny podłogowej - dębowego parkietu, deski rozłożono w taki sposób by optycznie skierować je w stronę okien, dzięki czemu wnętrze wydaje się bardziej rozświetlone. Oryginalnie potraktowana jest przestrzeń kuchenna wpisana w trójkąt, który poza odzwierciedleniem na posadzce ma również swoje odbicie na suficie. Zabieg ten w ciekawy sposób przełamuje symetryczny układ planu mieszkania.

W mieszkaniu projektanci zdecydowali się na użycie jedynie kilku stonowanych kolorów uzyskując tym samym efekt szlachetnej prostoty i elegancji. Zastosowana paleta barw, naturalne materiały, wyjątkową dbałość o detale i liczne rozwiązania funkcjonalne przywodzą na myśl styl skandynawski, zinterpretowany jednak na potrzeby średniego miejskiego apartamentu. Dominująca biel ścian i części mebli, użyta miejscami stonowana szarość oraz jasny kolor drewna budują klarowną kompozycją całego mieszkania, jednocześnie nadając mu charakter i rozświetlając. Pomieszczenia o małych rozmiarach jak łazienka i toaleta właściwie powstały na bazie bieli, jednak żeby uniknąć monotonii wizualnej, projektanci zastosowali w nich dwa wymiary kwadratowych kafli, a przestrzeń powiększyli okazałymi lustrami. Taki dobór kolorów tworzy również harmonijną całość z krajobrazem za oknem (w tym przypadku fasadą dziewiętnastowiecznej kamienicy) oraz stanowi punkt wyjścia dla właściciela, będąc swoistą kompozycją bazową do tworzenia własnych aranżacji.

Charakterystyczną cechą wnętrz zaprojektowanych przez Hanczarstudio są liczne, funkcjonalne rozwiązania powstałe w odpowiedzi na sugestie klienta, jego potrzeby, a także będące efektem ograniczeń jakie dyktuje zastana przestrzeń. Już po wejściu do mieszkania zaskakuje oryginalny wieszak - panel na ubrania wykonany z tej samej deski co podłoga oraz eleganckich uchwytów meblowych. W sypialni uwagę zwraca dwustronna garderoba sięgająca aż stropu, która nie tylko pomieści znacznie więcej niż tradycyjna szafa, ale również rozdziela strefę sypialną od pozbawianej drzwi łazienki. Indywidualnym rozwiązaniem jest również mobilna wyspa na kółkach. W razie potrzeby może ona spełniać funkcje stołu kuchennego, jadalnego czy biurka w różnych częściach mieszkania. Ciekawym pomysłem projektantów jest również regał, biegnący wzdłuż jednej ze ścian salonu, która zamienia się w oryginalny stojak na wino. Także meble do łazienki zostały zaprojektowane pod wnętrze, jednak szczególną uwagę zwraca tu lustro pełniące równocześnie funkcję praktycznej szafki.

Więcej na: www.hanczar.com