Zaciszne schronienie wtopione w naturę

Zaciszne schronienie, zatopione w naturze, to dziś marzenie nie tylko mieszczuchów. Pewien czeski fotograf już je spełnił. Jego letniskowa chata, dokąd ucieka kiedy tylko może, to nowoczesna i ekologiczna kryjówka, zrealizowana zgodnie z ideą zrównoważonego budownictwa. Za główny budulec posłużył… beton konopny.

Zanim Ondřej założył rodzinę prowadził życie współczesnego nomady, w którym bliski kontakt z naturą odgrywał ważną rolę. Kiedy pojawiły się dzieci, zmienił tryb życia. Zimą mieszkał z rodziną w mieście, natomiast wiosną przeprowadzali się do chaty jego rodziców. To właśnie w tej okolicy postanowił stworzyć dodatkową przestrzeń, którą mógłby wykorzystać jako zimową kryjówkę i pracownię fotograficzną z ciemnią do wywoływania zdjęć.

Dom wkomponowany w krajobraz

Jednym z jego największych pragnień było wkomponowanie domu z otaczającą przyrodę. Miał również klarowną wizję dotyczącą samej budowy, chcąc wykorzystać beton konopny, dotąd niespotykany w Czechach.

Beton konopny charakteryzuje się ujemnym śladem węglowym, bo podczas wzrostu konopie pochłaniają więcej dwutlenku węgla niż zużywa się go później do zrobienia z nich materiałów budowlanych.

Beton konopny jest produkowany przez mieszanie na mokro konopnych paździerzy, czyli pociętych kawałków zdrewniałych części łodyg, ze spoiwem na bazie wapna. Wykorzystuje się go do tworzenia konstrukcji i izolacji, jest również stosunkowo tani w porównaniu do standardowych materiałów, nie ustępując im w jakości.

Projektantce (Ateliér Lina Bellovičová) udało się spełnić życzenie Ondřeja. Dom oddzielają od natury jedynie ogromne przesuwne okna, które sprawiły, że budynek harmonijnie wkomponował się w plener. Bryłę otacza zadaszony taras, który pozwala jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz, chroniąc przed niepogodą. Dach natomiast pokryty jest zielonym dywanem, który zapewnia dodatkowe docieplenie budynku.
 
Wewnątrz znajdują się dwie sypialnie, łazienka, piwnica z zapleczem technicznym, ciemnia fotograficzna, sala klubowa oraz składzik.
 

Powiązane artykuły:

Studio poezji

Studio poezji

Praga | 10 sierpnia 2018

Architekci zaadaptowali pomieszczenia dawnej pralni w studio poezji.