W rytmie dżungli

Studio Na Antresoli zaprojektowało klimatyczne wnętrze domu na jednym z podwrocławskich osiedli. Właściciele jasno określili swoje oczekiwania wobec projektu – zależało im na dobrej jakości materiałach oraz wyraźnych kolorach i fakturach.

Twórczynie pracowni – Natalia Jankowiak, Kamila Piętka-Rakowiecka i Ewa Wlezień, nie miały jasno określonych inspiracji – wnętrze miało odzwierciedlać charakter jego mieszkańców,  a także spełniać podstawowe wymogi pracowni, czyli być możliwie ponadczasowe, z dobrej jakości materiałów oraz czerpać z najlepszych wzorców designu.

Celem architektek było stworzenie projektu unikatowego pod względem materiałów i ciekawych rozwiązań przestrzennych, dlatego wybrały produkty włoskich i skandynawskich marek oraz zestawiły faktury tapet z drewnem, lustrami, spiekiem oraz konglomeratem.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

We wnętrzu pojawiają się jasne kolory bazowe, takie jak piaskowy spiek, białe płytki oraz jasny odcień drewna dębowego i forniru, uzupełnione o odważniejsze barwy – turkus, róż, bordo i zieleń, które czynią wnętrze ponadczasowym. Pojawia się też dużo pięknych roślin – głównie egzotycznych. Kojący charakter pomieszczeń pozwala na pełen relaks. 

Projektantki wybrały mocno zróżnicowane funkcyjnie oświetlenie. Lampy ozdobne i boczne zostały uzupełnione aż dwudziestoma pięcioma podświetleniami LED, rozmieszczonymi w całym domu. Dzięki temu wnętrze jest przytulne i nastrojowe o każdej porze dnia.
 
W kuchni postawiono na prostą drewnianą zabudowę, uzupełnioną białymi płaszczyznami i czarnymi dodatkami.
 
Salon jest utrzymany w odcieniach beżu, są tu mięsiste tkaniny i duża kremowa kanapa, dopełnione abstrakcyjnym obrazem w kolorystyce spójnej z otoczeniem.

Charakterystycznym elementem projektu jest klatka schodowa. Pod dolnym biegiem schodów została schowana winiarka, natomiast pod górnym biegiem ukryto drzwi do spiżarni. Całość klatki wraz ze ścianami została wykończona dębową okładziną ścienną w formie listewek, w której ukryto oprawy świetlne marki Astro. Do tego zastosowano balustradę wykonaną ze szkła bezpiecznego, a całość została zwieńczona pięknym obrazem Katarzyny Pastor.

Ciekawym rozwiązaniem przestrzennym jest tu połączenie głównej minimalistycznej łazienki ze strefą relaksu. Poprzez dwustronny prysznic prechodzimy do dwuosobowego jacuzzi obudowanego podestem z drewna egzotycznego.

Pokój dziecięcy to istna dżungla. Drewniane meble i zabawki zostały uzupełnione oryginalnymi dodatkami, takimi jak wiklinowe kosze do przechowywania w kształcie wielkich jabłek.

Według projektantek największym atutem wnętrza jest dbałość o detale, które stanowią o sile tego projektu. W tym przypadku jest to wstawienie w gabinecie pionowych podziałek w kolorze pomarańczy, użycie drobnych metalowych prętów przy kominku, czy wykończenie tapet wąską listewką ze styroduru.

W projekcie wykorzystano wiele kultowych mebli, takich jak hocker beetle marki Gubi, czy kinkiet flos 265, zestawionych z najnowszymi projektami przodujących marek  polskich oraz zagranicznych, takich jak &tradition, Aytm czy Tamo.

Architektki uważają, że zastosowanie pięknych przedmiotów w dużym stopniu gwarantuje powodzenie projektu, jednak bez szlachetnej bazy i oprawy nie byłoby możliwe wydobycie ich piękna.
Studio Na Antresoli i klimatyczne wnętrze domu wolnostojącego
Od lewej: Kamila Piętka-Rakowiecka, Natalia Jankowiak i Ewa Wlezień.

Pracownia projektowa Na Antresoli tworzona jest przez trzy kobiety. Dwie projektantki (absolwentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, kierunek architektura)Natalię Jankowiak i  Kamilę Piętkę-Rakowiecką oraz menadżerkę projektu – Ewę Wlezień (absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej SWPS we Wrocławiu). Ponad wszystko cenią one sobie funkcjonalność rozwiązań, dopasowują projekty do indywidualnych potrzeb Inwestora. To, co łączy ich projekty to dbałość o detal, naturalne materiały, lustra, matowe powierzchnie i dobre oświetlenie. Siłą zespołu jest podejście menadżerskie, dzięki któremu oprócz samego projektu oferują również wdrożenie.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Rewolucja na metrażach

Rewolucja na metrażach

Wrocław | 13 stycznia 2024

Zmniejszyli korytarz, przenieśli łazienkę i poprzestawiali ściany. Warto było!

Zielone zapomnienie

Zielone zapomnienie

Wrocław | 27 listopada 2023

To przestrzeń pełna poszukiwań i skarbów. Tak o projekcie mówią jego twórcy

Mieszkanie jak sneakers

Mieszkanie jak sneakers

Wrocław | 11 października 2023

Inspirowali się... butem. Zobaczcie nowy projekt pracowni Na No Wo Architekci