Wejście z ulicy do tej focaccerii ma być tak naturalne jak przejście z salonu do kuchni w trakcie domowego spotkania z przyjaciółmi. Jest w niej bezpretensjonalna prostota małych włoskich lokali w typie salumerii czy paninoteki.
Wrocławskie studio CUDO specjalizuje się w projektowaniu przestrzeni dla sektora gastronomicznego i komercyjnego. Wyróżnia się kreatywnym podejściem do designu – ambitnych wyzwań podejmuje się z entuzjazmem, luzem i poczuciem humoru. Jednym z nich była restauracja Marietta, zlokalizowana przy ul. Szewskiej w kamienicy Pod Złotą Marią, czyli w jednej z najstarszych zachowanych kamie- nic Wrocławia.
Przez wieki budynek przebudowywano, jednak znajdująca się w jego narożniku figurka Marii z Dzieciątkiem jest oryginałem z XIV wieku. We fragmencie stropu nad lokalem dobrze zachował się także strop kolebkowy, który został zabezpieczony i wyeksponowany, a tym samym wpasował się w tradycyjny włoski klimat serwowanej kuchni.
Kluczową inspiracją, która przełożyła się na materiały wybrane do projektu, stała się jednak nie tyle historia, ile klimat małych włoskich rodzinnych lokali.
Biel i czerwień szachownicowej posadzki, ciemne drewno i przełamujące tonację piaskowe żółcie uzupełnione stalą nierdzewną opowiadają historię o tej odsłonie włoskiej kuchni, w której nie każdy posiłek musi być wyszukany i skomplikowany. Oszczędna forma białych płytek, przywołująca na myśl lokalne masarnie, przełamana jest czerwienią na ścianach i suficie oraz ocieplona drewnem sztukaterii.
Sercem projektu jest lada barowa z witryną chłodniczą, skupiająca uwagę na produktach serwowanych w lokalu.
– Jednym z wymogów inwestorów było przygotowanie wnętrza na funkcjonalną obsługę dużego ruchu w możliwie krótkim czasie. W połączeniu z niewielkim metrażem skłoniło nas to do propozycji wysokich siedzisk przy większości stolików – pozwalają one na wygodną obsługę większej liczby osób naraz. Większość stolików posiada montowane na ścianie blaty bez podparcia, dzięki czemu uwolniliśmy więcej miejsca na posadzce, poprawiając komfort gości bez konieczności rezygnacji z części miejsc – tłumaczą projektanci.
Szukając nazwy dla projektu, razem z HART Studio doprecyzowali kilka kluczowych cech, jakimi miała się wyróżniać. Miała być ciepła i włoska w brzmieniu oraz budzić skojarzenia z dobrą, gościnną gospodynią. Tak powstała Marietta – bohaterka, która łączy w sobie włoski luz, serdeczność i gwarancję najwyższej jakości.
Studio Cudo
Aleksander Czerwonka-Jabłoński (ur. 11.02.1986 r.) wykształcenie techniczne zdobywał, studiując Architekturę na Politechnice Wrocławskiej i Architekturę Krajobrazu na Uniwersytecie Przyrodniczym zaś a praktyczną wiedzę pracując za barem. Ekspert w zakresie przepisów sanepidu. Poza pracą pasjonat kuchni i dobrego rave’u.
Tomasz Borowiak (ur. 24.10.1985) to projektant wnętrz i architekt krajobrazu, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Autor kultowego hasła: „Daj na czarno, będzie git”, które stało się manifestem prostoty i odwagi. Minimalista, zakochany w jazzie i pulsującym techno. Uparty i bezkompromisowy, po godzinach eksperymentuje z czernią – w sztuce, dźwiękach i kawie.
Założone przez nich CUDO to pracownia architektury wnętrz specjalizująca się w projektowaniu przestrzeni dla sektora gastronomicznego i komercyjnego, łącząca kreatywność z wysokim standardem profesjonalizmu. Oferuje kompleksowe usługi – od koncepcji po realizację – dostarczając rozwiązania, skrojone na miarę potrzeb użytkowników i specyfiki biznesu. Wyróżnia się śmiałym podejściem do designu, podejmując ambitne wyzwania z dbałością o detal i funkcjonalność.
