Rewolucja na metrażach

To niewielki apartament zlokalizowany w samym sercu oddychającego pełna piersią Wrocławia. Wyzwaniem dla architektów była maksymalna redukacja ciągów komunikacyjnych, tak by i mieszkańcy apartamentu mogli głęboko odetchnąć. O to pracownia Rys. Studio musiała trochę powalczyć. Dokonało prawdziwej rewolucji!

– Punktem wyjścia do opracowania koncepcji wnętrza było zredukowanie powierzchni komunikacji oraz przekształcenie poszatkowanego przez ściany działowe układu w przestrzeń, w której strefy wejściowa, biurowa i dzienna przenikają się ze sobą – informują architekci pracowni Rys. Studio.

I faktycznie trzeba było sobie zadać sporo trudu, by na nowo narysować przestrzeń tego 62-metrowego mieszkania. Korytarz? A po co go tu tyle? Nic prostszego. Nadmiar korytarza projektanci Rys. Studio zamienili w komfortowych rozmiarów łazienkę, a poprzez naświetle zapewnili jej dostęp do światła dziennego.

Przestrzeń to jednak nie tylko same metry kwadratowe mieszkania po podłodze. Skoro tych nie udało się w cudowny sposób pozyskać więcej, zawsze warto popracować nad tym jak, choć stworzyć wrażenie większej przestrzeni.

– Wertykalny układ okładzin ściennych i wyraźne pionowe podziały optycznie powiększyły mieszkanie, a umieszczone w kluczowych dla projektu miejscach wysokie tafle lustra stworzyły iluzję wielopłaszczyznowości – tłumaczy Rys. Studio.

I faktycznie, szachty znacząco wychodzące poza lico ścian projektanci wciągnęli w zabudowę meblową. Inny razem zostały one wizualnie pocienione poprzez zabiegi materiałowe.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

A co z kuchnią? Rys. Studio tu też miało pomysł!

Otwartość układu sprowokowała do zaprojektowania kuchni w formie kredensu. Część robocza została odseparowana od zabudowy wysokiej i wykończona materiałami kontrastującymi z kolorystyką strefy dziennej. W podobnej tonacji utrzymano fornirowany stół Bruno autorstwa Rys. Studio, wokół którego znalazł się niemiecki zestaw krzeseł Lubke.

Przestrzeń otwartą potraktowano tym samym zestawem materiałów, którego głównymi elementami są: fornir dębowy bejcowany, kamień Colonial White, parkiet dębowy, chromowane detale.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Zielone zapomnienie

Zielone zapomnienie

Wrocław | 27 listopada 2023

To przestrzeń pełna poszukiwań i skarbów. Tak o projekcie mówią jego twórcy

Mieszkanie jak sneakers

Mieszkanie jak sneakers

Wrocław | 11 października 2023

Inspirowali się... butem. Zobaczcie nowy projekt pracowni Na No Wo Architekci