Mała Italia w sercu Warszawy

Nowa włoska restauracja Allora to autorska interpretacja włoskiego klimatu, w którym zakochani są jej właściciele – Karolina i Łukasz Kwaśniewscy.

W przedwojennej kamienicy z drugiej połowy XIX w. powstała ciepła, komfortowa przestrzeń, zarówno w klimacie casa della nonna (domu babci), jak i przywodzącym na myśl włoskie wakacje. To dlatego w Allora można poczuć się jak w prawdziwej włoskiej ristorante.  Już od progu Allora wita ciepłą paletą barw i tkaninami o szlachetnych wzorach.

Na gości czekają stoły o mozaikowych blatach, a także w zależności od sekcji, w której usiądą, wygodne kanapy lub krzesła w kolorze naturalnego drewna bądź czerwieni. Mozaika oraz drewno pojawia się również na ścianach i pięknie komponuje z lustrami. Całość otula ciepłe światło lamp o oryginalnych kształtach. Ważnym elementem wystroju jest także obraz Tomka Opalińskiego.

Finalna realizacja wnętrza jest efektem współpracy właścicieli Allory z architektami: Rafałem Kaletowskim i Maćkiem Ryniewiczem.

Magazyn Design Alive

NR 47 WIOSNA 2024

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023

Właściciele restauracji zgodnie przyznają, że Włochy to od wielu lat ich ulubiony kierunek podróży a włoska kuchnia przywołuje  najpiękniejsze wspomnienia. Za menu Allory odpowiada Miłosz Sroka, do niedawna szef kuchni w restauracji Port Royal, która również należy do Karoliny i Łukasza. W karcie znajdziemy dania z całej Italii – trudno było skupić się na jednym regionie – Karolina uwielbia kuchnię południowych Włoch, Łukasz dania z górnej Adygi a szef kuchni, który wychował się w Rzymie kocha tradycyjną cucina romana.

Lasagne z pięćdziesięciu warstw, arancini w wariancie rzymskim, amatriciana a w niedziele obiady jak u nonny to tylko niektóre propozycje z menu nowej restauracji przy ul. Wilczej 19.

– Miłosz większość swojego życia spędził we Włoszech, dlatego doskonale wie, jak powinna smakować autentyczna kuchnia włoska. Jesteśmy zakochani w jego gotowaniu, bo przez ostatnie siedem lat przemycał swoje ulubione receptury do menu Portu Royal. Smak i zapach jego potraw wielokrotnie przenosił nas do słonecznej Italii, nawet w ponury dzień i to właśnie przy jednym z takich posiłków po raz pierwszy zaczęliśmy rozmawiać o Allorze. Chcemy, by to miejsce było Małą Italią w sercu Warszawy – mówi Karolina Jakimiak-Kwaśniewska, właścicielka Allory.

Na zdjęciu szef kuchni Miłosz Sroka i właściciele – Karolina i Łukasz Kwaśniewscy.

Restauracja Allora. Ottimo cibo per tutti, czyli świetne jedzenie dla każdego

Allora jest pierwszą restauracją w stolicy, gdzie serwuje się m.in. 50-warstwową lasagne al ragu bolognese, rzymskie arancini, czyli fritto misto di terra oraz amatricianę. Szef kuchni poleca także Saltimbocca alla Romana. W menu są również dania z ryb i owoców morza sprowadzonych bezpośrednio przez właścicieli z największych europejskich portów.

Ponadto, w każdą niedzielę restauracja zaprasza na niespieszne celebrowanie włoskich smaków w ramach obiadów jak u nonny ( wł. u babci).

– Zapewniamy, że nasze niedzielne obiady to prawdziwa La grande spaghettata per tutta la famiglia (wł. wspaniała kolacja dla całej rodziny), jakiej w Polsce jeszcze nie było! – podsumowuje Łukasz Kwaśniewski, właściciel Allory.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Uczta dla oczu

Uczta dla oczu

Sztokholm | 21 marca 2024

Erik Bratsberg zaprojektował restaurację Persona, której wnętrze przypomina dom