Kiedyś tartak, dziś kuźnia smaku. Poznajcie restaurację Carlo e Camilla in Segheria w Mediolanie. Najmodniejszy obecnie lokal w stolicy Lombardii.
Miejsce stworzyła Tanja Solci, znana w mediolańskim towarzystwie projektantka wnętrz i kuratorka sztuki i designu, do której rodziny należy budynek. Do współpracy zaprosiła Carla Cracco, zdobywcę kulinarnej gwiazdki Michelina, który prowadzi telewizyjny program „Hell’s Kitchen Italia” oraz ocenia początkujących kucharzy we włoskiej edycji „Master Chefa”. W restauracji przewodzi zapleczu gastronomicznemu, które zrzesza młode talenty kulinarne. Potrawy to nowoczesne reinterpretacje klasycznych dań. I choć gotowanie twórcze, to sztuka improwizacji, w tej rewelacyjnej kuchni nie istnieją przypadki. Za trunki odpowiedzialny jest Filippo Sisti. W swoich drinkach używa takich składników, jak: sery pleśniowe, strusie jaja czy pędy groszku. A wszystko to miesza w niezwykły sposób, sięgając nawet po procesy smażenia lub gotowania.
Carlo e Camilla in Segheria. Czynne codziennie w godz. 18.00-02.00. Adres: Segheria, via g.meda 24. Więcej na: www.carloecamillainsegheria.it
Więcej o tym niezwykłym miejscu przeczytacie w numerze 14 „Design Alive”.
Właścicielka restauracji i projektantka wnętrz Tanja Solci, szef kuchni Carlo Cracco oraz Nicola Fanti, manager.