Moshi Moshi Sushi. Mała Japonia w Gdyni

W kuchni azjatyckiej nie ma miejsca na kompromisy. Temperatura, wygląd i smak – wszystko musi być idealnie dopracowane. Z podobnego założenia wyszedł Filip Kozarski, autor projektu wnętrza gdyńskiej restauracji Moshi Moshi Sushi.

Niewielki lokal Moshi urządzono w prostym, japońskim stylu, z wyraźnym podziałem na dwie części. Ta przeznaczona dla gości przypomina drewniane pudełko wykonane z imitujących tradycyjne maty tatami płyt sklejki brzozowej. Część kuchenna, dla kontrastu, utrzymana jest w czarnej, matowej kolorystce. Charakterystyczny układ niskich siedzisk przy barze jest typowy dla japońskich barów, a ręcznie malowane, tradycyjne elementy, takie jak noren nad barem i drzwiami, lampy barwione techniką shibori, czy pionowe tabliczki z idiomami yojijukugo składają się na wyjątkowy klimat tego wnętrza.

Dopracowaną aranżację wnętrza doceniają nie tylko klienci. Projekt wnętrza restauracji w tym roku wyróżniło również jury konkursu organizowanego w ramach festiwalu Gdynia Design Days na najlepiej zaprojektowaną przestrzeń komercyjną.

„Projekt autorstwa Filipa Kozarskiego to bezkompromisowo i konsekwentnie zaprojektowane wnętrze”– czytamy w uzasadnieniu decyzji o przyznaniu nagrody. Jury doceniło projekt za spójną stylistykę i dbałość o najmniejsze detale. Na uwagę zasługuje stonowana kolorystyka, która tworzy bardzo harmonijną, komfortową przestrzeń. Co więcej, do aranżacji lokalu wykorzystano naturalne materiały i ręcznie malowane elementy. Neon wiszący nad barem przełamuje surowy, japoński schemat i dodaje całemu wnętrzu lekkiego, zabawnego twistu. Wnętrze jasno określa charakter lokalu. Nie korzysta  jednak ze sztampowych rozwiązań i przedstawia sposób projektowania restauracji sushi w zupełnie nowym świetle.

Wnętrze zaprojektował Filip Kozarski (pracownia IPA), który stoi za innymi znakomitymi realizacjami w Trójmieście, w tym m.in. nieistniejącymi już lokalami Główna Osobowa czy Althaus.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Uczta dla oczu

Uczta dla oczu

Sztokholm | 21 marca 2024

Erik Bratsberg zaprojektował restaurację Persona, której wnętrze przypomina dom

Przytulny minimalizm

Przytulny minimalizm

Gdynia | 20 stycznia 2024

Dwupoziomowy apartament w gdyńskim Orłowie projektu Karoliny Ossowskiej

Tu się czyta i rozmawia

Tu się czyta i rozmawia

Gdynia | 12 stycznia 2024

Przystań Widna została zaprojektowana z myślą o mieszkańcach. Ale tu przyjemnie!