Oda do natury pod Poznaniem

W swoim najnowszym projekcie Natalia oraz Roman Milwicz, założyciele studia Milwicz Architekci zapraszają nas pod Poznań, gdzie stanął otoczony zielenią dom ich klientów.

Główną ideą projektu było stworzenie nowoczesnej interpretacji klasycznej stodoły – tak właśnie powstała prosta, podłużna zabudowa, oddzielająca domowników od ulicy za to otwierająca się na ogród. Dla podkreślenia prostoty sylwetki domu elewację pokryły kamień w naturalnym i blacha w antracytowym kolorze.

Pasja, która łączy

Wnętrze nie ma w sobie niż z surowości, jaka panuje na zewnątrz. 180 m kw. domu wypełniają ciepłe barwy i naturalne materiały. Za motyw przewodni aranżacji posłużyła natomiast pasja właścicieli – wspinaczka górska. W tym temacie architekci z łatwością znaleźli z nimi wspólny język – również są pasjonatami zdobywania górskich szczytów.

Jeszcze na etapie budowy zadbano o odpowiednie doświetlenie wnętrza. Zapewnia je 22-metrowe przeszklenie na zachodniej ścianie, wychodzące na ogród; trójkątne okno szczytowe od południa oraz okno w wykuszu z szerokim parapetem do siedzenia na wschodniej ścianie. Swobodnemu rozlewaniu się słońca po przestrzeni sprzyja również wysoki sufit z odsłoniętymi belkami stropowymi, przedzielony jedynie niewielką antresolą.

Przemyślany układ

Rozkład funkcji domu wyznacza centralnie umiejscowiony „boks”, stanowiący bufor pomiędzy częścią dzienną a sypialnią. Od strony salonu został zaaranżowany jako minimalistyczna czarna kuchnia otwarta na strefę jadalnianą, wewnątrz mieści łazienkę oraz pralnię, od tyłu zaś prowadzi do strefy wypoczynku. Samą strefę dzienną rozszerzono również o dodatkową przestrzeń, tzw. „coffee room” oraz otwarto na taras, który w ciepłe dni stanowi jej znakomite przedłużenie.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Naturalnie, że boho

Naturalnie, że boho

Baranów | 10 października 2022

Projektantki z Madde Studio w najnowszym projekcie postawiły na nowoczesne boho

Na okrągło

Na okrągło

Gdynia | 4 października 2022

Na zaproszenie pracowni Magma odwiedzamy dom czteroosobowej rodziny w Gdyni

Siła spokoju

Siła spokoju

Poznań | 19 września 2022

Ten projekt Neostudio jest niczym ożywcza bryza: ascetyczny i elegancki