Przez architekturę do serca

Chyba każdy z nas przeżył typowe polskie wesele. Dziś jednak liczy się nie tylko dobra zabawa, ale także styl i funkcjonalność. Zarówno inwestorzy, jak i pary młode szukają miejsc, które nie tylko oferują przestrzeń, ale także odpowiednią atmosferę. Stąd pomysł na stworzenie miejsca blisko natury, przywołującego proste i tradycyjne skojarzenia.

Budynek weselno-ewentowy Lubaszka stanął w otoczeniu lasów sosnowych i borów mieszanych w Woli Chorzelowskiej. Ten malowniczy kontekst stał się pretekstem do stworzenia obiektu otwartego na naturę, gdzie wszyscy goście będą mogli bez przeszkód z nią obcować i czerpać z niej energię.

Drewniane wykończenie budynku z modrzewia syberyjskiego wykazuje szacunek do otoczenia i podkreśla jego naturalny, nieco wiejski charakter, a jednocześnie sprawia wrażenie jakby budynek był tutaj od zawsze. Wielkoformatowe przeszklenia odsłaniają wnętrze obiektu a zarazem odbijają leśne otoczenie oraz błękit nieba, sprawiając tym samym wrażenie jakby budynek zlewał się z nimi w jedną całość.

Lubaszka – dom weselno – eventowy na każdą okazję

Lubaszka to zespół czterech stodół pokrytych dwuspadowymi dachami wykończonymi blachą na rąbek i połączonych ze sobą łagodnym przejściem w postaci stropodachu płaskiego. Wewnątrz znajdziemy główną salę bankietową (z możliwością podziału na pół) oraz dwa przestronne lobby. Oprócz tego wewnątrz ulokowano szatnie, salę zabaw dla dzieci, bar całoroczny, grill-bar zewnętrzny oraz pełne zaplecze gastronomiczne do obsługi sali bankietowej. Przed obiektem zaprojektowany został plac zabaw dla dzieci oraz zewnętrzne tarasy wypoczynkowe. Obiekt jest stanie pomieścić do 300 osób na jednej uroczystość.

– Lubaszka jest miejscem, które ma żyć przez cały rok, niezależnie od dnia tygodnia, czy godziny. To doskonałe miejsce nie tylko na wesele, ale także szkolenie, zabawę z dziećmi lub randkę za miastem – mówi architekt Kamila Fijałkowska-Janiec z odpowiedzialnej za projekt pracowni MEEKO Architekci.

Projekt wnętrza Lubaszki – więcej lasu w lesie

Projekt wnętrza budynku ściśle odwołuje się do leśnego kontekstu i charakteru usług. W głównej sali bankietowej wyeksponowano drewnianą więźbę dachową wykonaną w technologii drewna klejonego. Drewniane i kamienne wykończenia połączone z wielkimi przeszkleniami okien otwartymi w stronę lasu, tworzą unikalną i kameralną atmosferę. Dodatkowego sznytu dodają meble z litego drewna i metalu, industrialne oświetlenie oraz ręcznie formowane kafelki.

Więcej na: www.meeko.pl

Powiązane artykuły:

Las w wersji slow

LEŚNA FAKTORIA

londyn | 28 października 2014

Drzewo jako źródło energii, czyli Arbor Facere.