Minimalistyczne poddasze w dawnej bursie

Karolina Figel z pracowni Line swój najnowszy projekt zrealizowała w zabytkowej bursie przy jednej z sopockich uliczek. Mieszkanie powstało z myślą o turystach przyjeżdżających na wypoczynek do Trójmiasta.

– Naszym zadaniem było wykreowanie w nim przestrzeni, która stanie się odskocznią od codzienności, symbolem wolności, świeżości i lekkości nadmorskiego życia – zauważa projektantka. – Nowe miejsce miało być oczyszczeniem dla zmysłów i przyjemnością dla oka.

We wnętrzu nowoczesność i minimalizm łączą się z ponadczasowymi akcentami. Każda część mieszkania jest inna, jednak strefy harmonijnie się przenikają. Nie obeszło się jednak bez wyzwań. Nietypowy kształt sufitów wymagał indywidualnego podejścia do projektu. Wszystkie zabudowy stolarskie oraz większość mebli stworzono od podstaw i dostosowano do mieszkania.

– Dzięki temu mieliśmy okazję autorsko spersonalizować każdy produkt oraz dopilnować najdrobniejszych szczegółów – podkreśla Karolina Figel.

 

Sypialnia to oaza spokoju – jest jasna i otoczona drewnem. Niskie łóżko daje wrażenie spania na ziemi. Niewiele rzeczy jest tu na widoku.

– Zależało nam, aby każdy przedmiot miał swoje miejsce, dlatego też w mieszkaniu znajduje się wiele ukrytych wnęk i szaf – wskazuje projektantka.

Aby wydzielić dodatkową przestrzeń, dodano zabudowę ze sklejki. Duży monolit tego materiału pokrywa szafy na ubrania oraz łazienkę. Wnętrze tego ostatniego pomieszczenia potraktowano jako jedną całość poprzez zastosowanie tego samego rodzaju materiału na podłodze i ścianach.

Centrum mieszkania wytycza zaprojektowany na zamówienie masywny stół wykonany z ciemnego litego drewna. 
W projekcie znajdziemy polskie produkty: deski podłogowe, meble, tkaniny czy ceramikę. Naturalne materiały, drewno, kamień, len udomawiają i ocieplają wnętrze. Wybrane kolory mają sprawiać, że domownicy będą odczuwać kojące wibracje mieszkania i chętnie do niego wracać.
W otwartej na część dzienną strefie kuchennej postawiono na funkcjonalną ponadczasowość. Biel frontów kuchennych zestawiono z ciężkim granitowym blatem, natomiast czerń dodatków dodaje całości wyrazistego charakteru.
Przytulnym akcentem mieszkania jest wnęka, w której wieczorami możemy otulić się poduchami, ciepłym kocem i z herbatą w dłoni oddać się chwili relaksu spoglądając z góry na miasto. Drewniane listewki widoczne pod wnęką to atrakcyjny sposób na zakrycie grzejników i innych domowych instalacji elektrycznych.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły:

Pasta miasta. Miejska oranżeria

Pasta miasta

Gdynia | 24 sierpnia 2016

Restaurację zaprojektowało studio Turbo Pauliny Kisiel.