Wnętrza gastronomiczne przechodzą dziś intensywną ewolucję. Od kameralnych kawiarni po koncepty łączące kulinarne eksperymenty z miejską energią – projektanci tworzą nie tylko estetyczne przestrzenie, ale przede wszystkim twórcze środowiska sprzyjające spotkaniom i budowaniu nastroju.
Liczy się spójna koncepcja, świadome operowanie światłem i materiałem, a także umiejętność nadania miejscu własnego charakteru. To dzięki nim zwykła wizyta w restauracji staje się doświadczeniem, które zostaje z gośćmi na dłużej.
Te wnętrza gastronomiczne to nasze ostatnie odkrycia!

Boby Specialty Coffee
Konfederacka 27, Kraków
Nowa kawiarnia w krakowskiej dzielnicy Dębniki łączy współczesny minimalizm z ciepłą, zapraszającą atmosferą. Za wystrój odpowiada pracownia Zimon Studio oraz projektanci Szymon Mrózek i Aleksandra Paneth. Na 60 m kw. powstało wnętrze oparte na harmonii materiałów i detali. Gładkie mikrocementowe powierzchnie zestawiono z ciemnym drewnem i polerowaną stalą, uzupełnionymi o rzeźbiarskie meble.

Buvette
Złotno 57, Łódź
Za oknami zima, a w sercu wakacje? Mamy kompromis – w łódzkiej Buvette jasne drewno, płytki i tynki gliniane z zatopionymi kamyczkami myślami przenoszą nas myślami do francuskich nadmorskich miasteczek. Projekt wnętrz to efekt współpracy dwóch pracowni – Merapi Architects oraz Havn Architects. Wnętrze budują detale: stare beczki i kredensy, przeszklona ściana wypełniona korkami od wina, trawertynowe lampy oraz stoliki w kolorze kawy. Przestrzeń dopełnia taras z miękkimi fotelami, pufami i żaglami dającymi cień – idealny, by złapać choć odrobinę wakacyjnego luzu.

Daebak
Dobra 53, Warszawa
Na warszawskim Powiślu pojawiło się nowe miejsce, które poprzez swój charakter i mocny kolor przyciąga uwagę: Daebak, czyli „modern Korean canteen”. Za projekt odpowiadają Aleksandra Hyz i Aleksandra Mętlewicz.

Misaki & Kawasaki
Wybrzeże Kościuszkowskie 43B/3 piętro, Warszawa
Dwie kontrastowe przestrzenie na trzecim piętrze modernistycznego budynku na stołecznym Powiślu. Misaki to delikatne, wyrafinowane wnętrza inspirowane Japonią. Kawasaki – energetyczny klub z LED-ami i świetlną instalacją projektu Aureola Studio. Za projektem wnętrz stoi Marta Napiórkowska (Mana Design), która połączyła inspiracje Tokio nocą z ciszą tradycyjnych japońskich wnętrz.

Neobistro Łyk
Garbary 58, Poznań
Zaprojektowane przez UTLT studio we współpracy ze studio.danielak wnętrze powstało z szacunku do kontekstu – surowego, industrialnego lokalu z oryginalną cegłą, stuletnimi stalowymi elementami konstrukcyjnymi i betonową posadzką. Mimo przemysłowego charakteru udało się osiągnąć przytulną, niewymuszoną atmosferę. W realizację zaangażowali się również poznańscy artyści: graficzka i malarka Olga Mularczyk oraz rzeźbiarz Aleksander Kienitz, a autorską lampę nad barem zaprojektowało i wykonało Dérive Studio.

Pluto
Kotlarska 24, 50-120 Wrocław
Projekt pracowni Znamy się przenosi ideę smash burgera do wnętrza restauracji, zamieniając proces smażenia w język przestrzeni. Ciepłe, karmelowe tony nawiązują do reakcji Maillarda, metaliczne detale do kuchennych prasek, a faliste linie – do zasady „więcej styku, więcej smaku”. Centralna smażalnia działa jak scena, wokół której toczy się rytuał przygotowywania burgerów. Nieregularne luksfery o oleistym połysku tworzą efekt rozmycia i symbolizują wypływającą esencję, a całość spina pulsująca linia w odcieniu błękitu Pluto, która niczym esencja rozlewa się po całym lokalu.

UMI
Jackowskiego 24/U3, Poznań
Kawiarnia i concept store w jednym – matcha w wielu odsłonach, woda kokosowa prosto z Berlina a nawet puppucino dla czworonożnych towarzyszy spotykają się tu z selekcją takich marek jak Balagan Studio, Kopiszka czy Happymess. Estetyczne, jasne wnętrze i dopracowane detale tworzą miejsce idealne na szybki zakup, przerwę w ciągu dnia czy spotkanie przy kawie.

Va Bene Centro
św. Barbary 6/8, Warszawa
Va Bene Centro to coś więcej niż bistro – to przestrzeń, w której spotykają się dwie energie: modernistyczna architektura Warszawy i włoska gościnność inwestorów. Mow.design połączyło beton, metal i terrazzo z ciepłem drewna, tworząc lokalną reinterpretację tradycyjnych „espresso bar”. Przestrzeń wyróżnia instalacja Malwiny Konopackiej. Dla Va Bene Centro stworzyła ceramiczną mozaikę złożoną z talerzy, misek, pater i unikatowych form, zdobionych techniką sgrafitto. Na ich powierzchniach pojawiają się motywy inspirowane włoską kuchnią – grafiki przypominające wirujące w powietrzu makarony.