Dom, który jest w wiecznym ruchu

Tu piętro piętru nierówne – tak można byłoby w skrócie opisać Light House. To dom zaprojektowany przez pracownię Jabraarchitects, w którym dzięki ciekawemu przestawieniu kondygnacji uzyskano niebanalną przestrzeń tarasów. Dzieje się tu jednak znacznie więcej.

Dom miał stanąć niedaleko Wrocławia, nieopodal miejscowości Radomierzyce. To właśnie tu udało się znaleźć ciekawą działkę o powierzchni 1 tys. m kw. To osiedle domów jednorodzinnych, ale w tym przypadku nie mówimy o wyrwanych przez deweloperów rolnikom gruntach rolnych, przypominających pozbawioną jakiejkolwiek zieleni łysą pustynię.

– Działka znajduje się w dobrze uporządkowanej enklawie domów jednorodzinnych – informuje architekt Tomasz Zalewski z Jabraarchitects.

– Jest tu okazały i dojrzały drzewostan. Nadaje on temu miejscu wyjątkowy charakter – dodaje architekt.

Jak się okazuje również i okolica prezentuje się tu co najmniej okazale. Sporo tu nowoczesnych domów, które budują architektoniczny ład osiedla. Jak więc widać, projektanci stanęli przed ambitnym zadaniem, zwłaszcza, że sam inwestor wiedział, czego dokładnie chce.

Magazyn Design Alive

NR 48 LATO 2024

ZAMAWIAM

NR 48 LATO 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Celem zleceniodawcy było stworzenie nowoczesnego domu, który wykorzysta i wkomponuje się w otaczający go zadrzewiony krajobraz. Architekci z Jabraarchitects podjęli rzuconą rękawicę i przystąpili do pracy.

Stworzyli projekt, który idealnie wkomponował się w kwadratowy kształt działki. Budynek liczy dwie kondygnacje, ale rzut górnej nie pokrywa się z rzutem parteru. Całość przypomina nieco poprzesuwane klocki. Dzięki temu zabiegowi udało się wykreować przestrzeń na ciekawie wkomponowane tarasy. To jednak nie koniec.

Nikt nie zarzuci tej realizacji… nudy. Budynek, choć dość ascetyczny jest jednocześnie bardzo dynamiczny. Oglądanie go z zewnątrz może przysporzyć fanom architektury nie lada wrażeń.

Wystarczy przejść kilka kroków, by zauważyć jak jego bryła zmienia się a momentami wręcz porusza na tle zielonego krajobrazu. To my się poruszamy, czy „Light House” nam umyka skrywając jedne detale, by po chwili wyeksponować inne, takie jak strukturyzowane draperie płyt z białego betonu?

Jabraarchitects, czyli dom niebanalny

Bryłę budynku pozornie uspakajają nieco płaskie dachy. Takie wrażenie odnosimy patrząc na obiekt obserwacji od frontu, gdzie centralnie umieszczono także główne wejście. To jednak tylko wrażenie. Szybko okazuje się, że i dach składa się z umieszczonych na różnej wysokości płaszczyzn. Te zaś podejmują ochoczo wizualną grę ze wspomnianymi tarasami zlokalizowanymi nieco niżej. Tak więc również widziana z lotu ptaka realizacja może wzbudzać ciekawość.

A co w środku? Nie spodziewajmy się, że po przekroczeniu budynku zaczniemy ziewać. O nie!

— Na antresoli, zawieszonej nad częścią dzienną na parterze, zaprojektowaliśmy dużą sypialnię główną. Przylega do niej łazienka, sauna i garderoba. Ta otwiera się na piękny widok na ogród przez przeszklone fasady. Ponadto, w skrzydle na piętrze znajdują się dwie dodatkowe sypialnie wyjaśniają architekci budynku mieszkalnego o nazwie Light House.

Czy dom spodoba się każdemu? To pytanie zostawiamy otwartym. Można mieć jednak przekonanie, że wywoła on dyskusje, bo nie jest po prostu nudny. A czy architektura właśnie nie powinna pobudzać nas do rozmów?

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Z subtelnym detalem

Z subtelnym detalem

Wrocław | 22 maja 2024

Tak mieszka architektka wnętrz Kamila Potocka z Madde Studio

Rewolucja na metrażach

Rewolucja na metrażach

Wrocław | 13 stycznia 2024

Zmniejszyli korytarz, przenieśli łazienkę i poprzestawiali ściany. Warto było!

Zielone zapomnienie

Zielone zapomnienie

Wrocław | 27 listopada 2023

To przestrzeń pełna poszukiwań i skarbów. Tak o projekcie mówią jego twórcy