Chwastożercy (o jadalnych roślinach nieuprawnych)

Ciasto z babką lancetowatą, sałatka z pokrzywą, risotto z koniczyną. Brzmi podejrzanie?

Choć liście krwawnika czy kwiaty gwiazdnicy można spotkać w restauracjach, a dania z młodych liści mniszka lekarskiego pojawiają się w kuchni francuskiej, to jednak jedzenie roślin spoza utartego kanonu nie jest popularne. Nie ma się jednak czego obawiać. Na Dolnym Śląsku działa specjalna grupa specjalizująca się w wyszukiwaniu i przyrządzaniu jadalnych chwastów lub innych roślin nieuprawnych.

Do zmiany żywieniowych przyzwyczajeń namawia Anna Rumińska, liderka Chwastożerców, członkini Slow Food International i liderka Slow Food Dolny Śląsk. Grupa organizuje warsztaty i szkolenia, na których można nauczyć się wyszukiwania i przyrządzania chwastów. Smacznego!

Przepisy z chwastów znajdziecie na: www.emsarelacje.pl

Powiązane artykuły:

Po prostu kuchnia

Lepic

Londyn | 20 maja 2016

Pierwsza produkowana przemysłowo kuchnia zaprojektowana przez Jaspera Morrisona.

Kuchnia w nowym wydaniu

Wrzątek z kranu

warszawa | 1 października 2014

Grohe Red - system, z którego w każdej chwili możemy czerpać wrzątek.