Gdzie design spotyka apetyt?

Wnętrza gastronomiczne przechodzą dziś intensywną ewolucję. Od kameralnych kawiarni po koncepty łączące kulinarne eksperymenty z miejską energią – projektanci tworzą nie tylko estetyczne przestrzenie, ale przede wszystkim twórcze środowiska sprzyjające spotkaniom i budowaniu nastroju.

Liczy się spójna koncepcja, świadome operowanie światłem i materiałem, oraz umiejętność nadania miejscu własnego charakteru. Dzięki temu zwykła wizyta w restauracji czy kawiarni zamienia się w doświadczenie, które zostaje z gośćmi na dłużej.

Magazyn Design Alive

WYDANIE SPECJALNE DA ICONS 2025

ZAMAWIAM

WYDANIE SPECJALNE DA ICONS 2025

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

WYDANIE SPECJALNE NR 15/2025 HOME

Najciekawsze nowe wnętrza gastronomiczne w Polsce. Zobacz nasze odkrycia!

Nowe miejsca, świetne projekty i gorące otwarcia. Wybraliśmy wnętrza gastronomiczne, o których właśnie mówi się najwięcej.

Wnętrza gastronomiczne – kawiarnia Boby Specialty Coffee w Krakowie, projekt Zimon Studio
Zdjęcie: Imola Studios

Boby Specialty Coffee

@boby_specialtycoffee

Konfederacka 27, Kraków

W Krakowie, w dzielnicy Dębniki, otworzyła się nowa kawiarnia, która od razu przyciąga uwagę swoim minimalistycznym wnętrzem. Na 60 m kw. projektanci Szymon Mrózek i Aleksandra Paneth stworzyli wnętrze oparte na harmonii materiałów i detali. Gładkie mikrocementowe powierzchnie zestawiono z ciemnym drewnem i polerowaną stalą, uzupełnionymi o rzeźbiarskie meble.

Wnętrze gastronomiczne Buvette w Łodzi z jasnym drewnem i glinianymi tynkami
Zdjęcie: Marcin Grabowiecki

Buvette

@buvette_lodz

Złotno 57, Łódź

Za oknami zima, a w sercu wakacje? Mamy kompromis – w łódzkiej Buvette jasne drewno, płytki i tynki gliniane z zatopionymi kamyczkami przenoszą nas myślami do francuskich nadmorskich miasteczek. Projekt wnętrz to efekt współpracy dwóch pracowni – Merapi Architects oraz Havn Architects. Wnętrze budują detale: stare beczki i kredensy, przeszklona ściana wypełniona korkami od wina, trawertynowe lampy oraz stoliki w kolorze kawy. Przestrzeń dopełnia taras z miękkimi fotelami, pufami i żaglami dającymi cień – idealny, by złapać choć odrobinę wakacyjnego luzu.

Daebak Warszawa – nowoczesne wnętrze gastronomiczne inspirowane kuchnią koreańską
Zdjęcia: Max Zieliński

Daebak

@daebak.wawa

Dobra 53, Warszawa

Na warszawskim Powiślu pojawiło się nowe miejsce, które przyciąga uwagę. Daebak, określany jako „modern Korean canteen”, wyróżnia się odważną kolorystyką i wyrazistym charakterem. Projekt Aleksandry Hyz i Aleksandry Mętlewicz pokazuje, jak wnętrza gastronomiczne mogą stać się manifestem stylu i kultury – z energią, rytmem i mocnym akcentem wizualnym.

Kontrastowe wnętrza gastronomiczne Misaki & Kawasaki na warszawskim Powiślu
Zdjęcie: Migdał Studio

Misaki & Kawasaki

@misaki.dine

Wybrzeże Kościuszkowskie 43B/3 piętro, Warszawa

Na trzecim piętrze modernistycznego budynku na stołecznym Powiślu powstały dwie kontrastujące przestrzenie restauracyjne. Misaki to delikatne, wyrafinowane wnętrza inspirowane Japonią. Kawasaki – energetyczny klub z LED-ami i świetlną instalacją projektu Aureola Studio. Za projektem wnętrz stoi Marta Napiórkowska (Mana Design), która połączyła inspiracje Tokio nocą z ciszą tradycyjnych japońskich wnętrz.

Wnętrza gastronomiczne – industrialne wnętrze gastronomiczne neobistro Łyk w Poznaniu
Zdjęcie: Migdał Studio

Neobistro Łyk

@lyk.garbary

Garbary 58, Poznań

Wnętrze neobistro zaprojektowane przez UTLT studio oraz studio.danielak powstało z szacunku do kontekstu – surowego, industrialnego lokalu z oryginalną cegłą, stuletnimi stalowymi elementami konstrukcyjnymi i betonową posadzką. Mimo przemysłowego charakteru udało się osiągnąć przytulną, niewymuszoną atmosferę. W realizację zaangażowali się również poznańscy artyści: graficzka i malarka Olga Mularczyk oraz rzeźbiarz Aleksander Kienitz, a autorską lampę nad barem zaprojektowało i wykonało Dérive Studio.

Pluto Wrocław – wnętrze gastronomiczne inspirowane ideą smash burgera
Zdjęcie: Migdał Studio

Pluto

@pluto.wro

Kotlarska 24, 50-120 Wrocław

Projekt pracowni Znamy się przenosi ideę smash burgera do wnętrza restauracji, zamieniając proces smażenia w język przestrzeni. Ciepłe, karmelowe tony nawiązują do reakcji Maillarda, metaliczne detale do kuchennych prasek, a faliste linie – do zasady „więcej styku, więcej smaku”. Centralna smażalnia działa jak scena, wokół której toczy się rytuał przygotowywania burgerów. Nieregularne luksfery o oleistym połysku tworzą efekt rozmycia i symbolizują wypływającą esencję, a całość spina pulsująca linia w odcieniu błękitu Pluto, która niczym esencja rozlewa się po całym lokalu.

Jasne, minimalistyczne wnętrze gastronomiczne UMI w Poznaniu
Zdjęcie: Zasoby Studio

UMI

@umi.storeandcoffee

Jackowskiego 24/U3, Poznań

Kawiarnia i concept store w jednym – matcha w wielu odsłonach, woda kokosowa prosto z Berlina, a nawet puppucino dla czworonożnych towarzyszy spotykają się tu z selekcją takich marek jak Balagan Studio, Kopiszka czy Happymess. Estetyczne, jasne wnętrze i dopracowane detale tworzą miejsce idealne na szybki zakup, przerwę w ciągu dnia czy spotkanie przy kawie.

Wnętrza gastronomiczne – Va Bene Centro – wnętrze gastronomiczne z ceramiczną instalacją Malwiny Konopackiej
Zdjęcie: Marcin Grabowiecki

Va Bene Centro

@va_bene_warsaw

św. Barbary 6/8, Warszawa

Va Bene Centro to coś więcej niż bistro – to przestrzeń, w której spotykają się dwie energie: modernistyczna architektura Warszawy i włoska gościnność inwestorów. Mow.design połączyło beton, metal i terrazzo z ciepłem drewna, tworząc lokalną reinterpretację tradycyjnych „espresso bar”. Przestrzeń wyróżnia instalacja Malwiny Konopackiej. Dla Va Bene Centro stworzyła ceramiczną mozaikę złożoną z talerzy, misek, pater i unikatowych form, zdobionych techniką sgrafitto. Na ich powierzchniach pojawiają się motywy inspirowane włoską kuchnią – grafiki przypominające wirujące w powietrzu makarony.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: