Zmysłowa przyjemność gotowania

| WERONIKA BULICZ

6 lutego 2012 | Rzeczy

Kiedy gotować zaczynają osoby niewidome lub niedowidzące pojawiają się kłopoty – upośledzony zmysł wzroku rodzi pewne niebezpieczeństwa. Posługują się tylko czterema zmysłami, które w naturalny sposób potęgują swoje działanie. Na tym właśnie opiera się idea Sento Tactile Cookware – dotykowych akcesoriów.

Ich projektantka, Neora Zigler, opracowała je, gdy dostrzegła, z jakimi trudnościami borykają się niewidome osoby podczas nauki gotowania. Zrozumiała, jak ważna jest dla nich samodzielność, więc postanowiła spróbować ułatwić im codzienne funkcjonowanie.

Kiedy gotować zaczynają osoby niewidome lub niedowidzące pojawiają się kłopoty – upośledzony zmysł wzroku rodzi pewne niebezpieczeństwa. Posługują się tylko czterema zmysłami, które w naturalny sposób potęgują swoje działanie. Na tym właśnie opiera się idea Sento Tactile Cookware – dotykowych akcesoriów.

Ich projektantka, Neora Zigler, opracowała je, gdy dostrzegła, z jakimi trudnościami borykają się niewidome osoby podczas nauki gotowania. Zrozumiała, jak ważna jest dla nich samodzielność, więc postanowiła spróbować ułatwić im codzienne funkcjonowanie.

To prawda, że doświadczenie i odczucia to jedyna droga, by czegoś się nauczyć. W kuchni to niebezpieczne, np. gdy niewidomy szuka patelni na płycie i kieruje się dotykiem. Zigler pozostawiła dotyk na pierwszym miejscu, jako podstawowe zastępstwo dla wzroku i stworzyła m.in. patelnię ze zdejmowaną silikonową osłoną, dzięki której, szukając naczynia nie trzeba dotykać rozgrzanego metalu. Można jej używać w rozmaitych celach: by stworzyć funkcjonalny lejek, użyć jej jako pokrywki do gotowania lub nakładki do gotowania na parze.

Łyżeczka projektu Zigler składa się z czterech komór – użytkownik może odmierzyć potrzebną ilość danego składnika zatykając kciukiem część, której nie potrzebuje. Dodatkowo jej kształt pozwala na dostanie się do najwęższego nawet słoika. Osoby, których wzrok pogorszył się niedawno, niewychowane na alfabecie Braille’a, łatwiej radzą sobie z dotykowymi wzorami np. na słoikach, które pozwalają rozróżniać choćby przyprawy. Silikonowe elementy niemal bezwiednie prowadzą dłoń do silikonowej obręczy naczynia, dzięki której łatwiej nalać czy przesypać jego zawartość.

Jak zapewnia sama projektantka, kolekcja wygląda pięknie, ale jest to skutek uboczny funkcjonalności. W procesie tworzenia zestawu starała się ustalić jeden „język”, powtarzalne elementy różnych urządzeń kuchennych, dzięki czemu osobom niewidomym lub słabo widzącym łatwiej nauczyć się ich obsługi. Barwa silikonowych elementów – różne odcienie niebieskiego – też jest nieprzypadkowa. Badania dowiodły, że w zaburzeniu widzenia barw (ślepota barw, daltonizm) właśnie niebieski jest najłatwiej rozpoznawalnym kolorem.

Więcej: www.426113261570685698.weebly.com

Powiązane artykuły:

Chwastożercy (o jadalnych roślinach nieuprawnych)

Chwastożercy

Wrocław | 24 listopada 2016

Ciasto z babką lancetowatą, sałatka z pokrzywą, risotto z koniczyną...

Po prostu kuchnia

Lepic

Londyn | 20 maja 2016

Pierwsza produkowana przemysłowo kuchnia zaprojektowana przez Jaspera Morrisona.

Kuchnia w nowym wydaniu

Wrzątek z kranu

warszawa | 1 października 2014

Grohe Red - system, z którego w każdej chwili możemy czerpać wrzątek.