ZŁOTO MISTRZA KUCHNI

TEKST: JUS, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

ROTTERDAM 14.6.2019

DESIGN MIEJSCA

Herman Den Blijker to jedno z najbardziej rozpoznawalnych nazwisk w holenderskiej gastronomii. Jako kulinarny mistrz odpowiedzialny był za sukces słynnych restauracji, takich jak De Engel, De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas oraz Hofstede Meerzigt. Teraz otworzył kolejne: Goud w Rotterdamie.
Zamierzeniem było stworzenie przestrzeni restauracyjnej w pełni otwartej dla gości. Nazwa restauracji, która dosłownie oznacza „złoto”, stanowiła siłę napędową koncepcji projektowej. Sam szef kuchni wyjaśnia: - Oczywiście sporządzane potrawy muszą być doskonałe, ale równie doskonała powinna być aranżacja wnętrza. Oferujemy tutaj pełnię doświadczeń, a atmosfera jest równie istotna dla zadowolenia ze spożywanego posiłku, jak i same serwowane potrawy. Jeżeli ugotuję wspaniały posiłek, ale wnętrze będzie się prezentowało strasznie, całość nabierze niewłaściwej atmosfery i goście już tutaj nie powrócą. Wszystko od frontu obiektu po stanowisko do zmywania naczyń musi wyglądać znakomicie.

Mając za sobą szereg doświadczeń z używania tradycyjnej stali nierdzewnej w blatach kuchennych, Den Blijker pragnął odejść od wykorzystania tego materiału: - Stal bardzo łatwo się rysuje, zwłaszcza w przypadku powierzchni wykorzystywanych do wszelkich prac obejmujących wykorzystanie noża. Co więcej, pozostają na niej smugi, jeżeli nie zostanie odpowiednio osuszona po oczyszczeniu. Po pewnym czasie, chociaż nadal zachowuje swe parametry jakościowe, wygląda okropnie. Mając na uwadze aranżację obiektu Goud, nie można było sobie na to pozwolić.

Do tworzenia lokalu wykorzystane został kamień spiekany - materiał w 100 proc. naturalny, uzyskiwany na bazie surowców granitowych, szklanych i naturalnie występujących tlenków. - Po raz pierwszy zetknąłem się z Neolith w hotelu w Barcelonie, gdzie materiał został wbudowany wiele lat wcześniej. Wyglądał jak nowy, a szczegóły marmurowego wzoru na powierzchni były tak dokładne i precyzyjne, że od razu zrozumiałem, że idealnie sprawdziłby się w restauracji Goud.

Więcej: www.restaurantgoud.nl i www.neolith.com/pl