SZKOŁA NOWEJ GENERACJI

TEKST PROMOCYJNY

KLAUS 13.11.2020

ARCHITEKTURA

Ruszt z dźwigarów z drewna klejonego podtrzymuje dach i jednocześnie przepuszcza światło dzienne. Pomiędzy kasetonami dachowymi architekci wstawili 56 „piramid światła dziennego” wykonanych ze sklejki brzozowej, z których każda ma u góry okno Velux do płaskiego dachu. M.in. dzięki takim rozwiązaniom koszty energii zostały zredukowane aż o 70 proc. w porównaniu do starej szkoły, zaś sam budynek kosztował praktycznie tyle samo co „zwykła" szkoła.

Ograniczony budżet, czas i skupienie się na efektywności energetycznej stały się wyznacznikami projektu nowej szkoły w Klaus, w Austrii. Budynek został zbudowany w zaledwie 18 miesięcy po wyłonieniu zwycięzcy konkursu, biura projektowego Dietrich Untertrifaller. Na przyspieszenie harmonogramu i zoptymalizowanie kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości projektu i wysokich standardów duży wpływ miały zwarta organizacja programu i prefabrykacja.

Położona bezpośrednio przy głównej drodze szkoła wymagała mocnej i przejrzystej konstrukcji budynku, która stanowi punkt orientacyjny. Budynek w kształcie litery L jest nieco odsunięty od ulicy, a jego szeroka południowa elewacja wyznacza dziedziniec. Dwukondygnacyjne przeszklone skrzydło łączące izoluje akustycznie sale lekcyjne i plac zabaw. Od strony ulicy budynek zamyka pełna ściana z drewnianą okładziną, ale wewnętrzne przestrzenie pozwalają na niezakłócony dopływ światła dziennego i widok nieba.

Nową szkołę i wielofunkcyjną halę budowano w dwóch etapach w odstępie dziesięciu lat. Koncepcja przestrzenna budynku w kształcie litery L obejmuje trzy główne funkcje: szkoły, hali sportowej i biblioteki. W drugiej fazie budowy w miejsce istniejącego obiektu sportowego dobudowano nowy. Do dwukondygnacyjnej hali sportowej i trzykondygnacyjnej części wielofunkcyjnej (w której znajdują się pomieszczenia do opieki dziennej, kluby i imprezy) można dojść z budynku szkoły przechodząc pod wyniesioną biblioteką, co pozwala na ochronę podczas niepogody. Nad halą ruszt z dźwigarów z drewna klejonego podtrzymuje dach i jednocześnie przepuszcza światło dzienne. Pomiędzy kasetonami dachowymi architekci wstawili 56 „piramid światła dziennego” wykonanych ze sklejki brzozowej, z których każda ma u góry okno Velux do płaskiego dachu. Sąsiadujące ze sobą piramidy mają różne przekroje, dzięki czemu światło dzienne jest równomiernie rozprowadzane w całej hali, niezależnie od tego, gdzie na niebie znajduje się słońce. Niektóre okna Velux do dachu płaskiego można otwierać elektrycznie, co czyni je istotnym elementem projektu wentylacji budynku.

Koszt budowy nowej szkoły był tylko o 3 proc. wyższy niż w przypadku standardowego projektu budowlanego, zaś koszty energii zostały zredukowane aż o 70 proc. w porównaniu do starej szkoły, którą zastąpił nowy gmach.

Więcej na: www.velux.pl

Zbudowana z drewna szkoła zużywa mniej niż 15 kWh/m² energii rocznie i jest pierwszą szkołą w Austrii, która spełnia surowe wytyczne kraju związkowego Vorarlberg dla domów pasywnych.