POLAK W FINALE KONKURSU ELEKTROLUX

MAC

5.10.2012

WYDARZENIA

Dziesięciu finalistów powalczy o najwyższe laury w konkursie dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab. W tym gronie, po raz pierwszy w historii konkursu znalazł się Polak - Jan Ankiersztajn, student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 października w Mediolanie.
Uczestnicy tegorocznej edycji konkursu zmierzyli się z tematem "Projektowania dla zmysłów". Swoje propozycje złożyło aż 1200 uczestników a każdy z nich zaproponował projekty urządzeń AGD codziennego użytku, które oddziaływałyby na różne zmysły.

- W tym roku świętujemy jubileuszową, 10. edycję konkursu Electrolux Design Lab. W związku z tym, zaprosiliśmy studentów do stworzenia urządzeń, które w sposób holistyczny stymulują zmysły. Wybraliśmy 10 projektów, które najbardziej nas zafascynowały i w których dostrzegliśmy kreatywne podejście do tematu. Te prace są również dobrym punktem wyjściem do dyskusji o przyszłości - mówi Henrik Otto, dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux.

W gronie dziesięciu najlepszych znalazł się student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, który na konkurs zgłosił projekt Aeroball. To projekt składający się z małych kulek, unoszących się w powietrzu, które podczas "pracy" jednocześnie je oczyszczają - jeśli samo oczyszczanie jest niewystarczające, projekt zakłada użycie również kulek zapachowych. Inspiracją do ich stworzenia były świetliki i ich obserwacja. Kulki są pokryte błyszczącą powłoką, która w w ciągu dnia pochłania promienie słoneczne i "oddaje" je nocą. Aeroballs mogą działać przez cały czas.

W finale konkursu oprócz Ankiersztajna znaleźli się studenci z Anglii, Australii, Brazylii, Chin, Danii, Hiszpanii, Norwegii i Nowej Zelandii. Kilku z nich swoje propozycje poświęciło gotowaniu i technikom przygotowywania posiłków oraz przechowywania jedzenia. W finale znalazł się też inteligenty talerz (rozróżnia składniki jedzenia i zamienia je na dźwięki) oraz ekspres do kawy, który "zapamiętuje" użytkowników oraz ich kawowe preferencje. Wszystkie projekty oceni jury w składzie: przewodniczący Henrik Otto - dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux, David Oldani - uznany szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin, Dante Donegani - projektant i wykładowca w Domus Academy oraz Kelly Beall - blogerka i specjalistka od wzornictwa.

Finałowe rozstrzygnięcia poznamy 25 października w muzeum wzornictwa Triennale Design Museum w Mediolanie, gdzie Ankiersztajn wspólnie z innymi finalistami zaprezentuje swój projekt konkursowemu jury. Na autorów najlepszych projektów czekają cenne nagrody: półroczny staż w Centrum Wzornictwa Electrolux i 5 tys. euro za I miejsce, 3 tys. euro za II miejsce oraz 2 tys. euro za III miejsce.

Więcej: www.electroluxdesignlab.com

Aeroball - projekt Jana Ankiersztajna, studenta Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. fot. Materiały prasowe

Easystir - projekt Lisy Frodadottir Låstad z Norwegii. fot. Materiały prasowe

ICE autorstwa Julena Pejenaute z Hiszpanii. fot. Materiały prasowe

Mo’Sphere autorstwa Yunuén Hernández z Meksyku. fot. Materiały prasowe

SmartPlate - pomysł Juliana Caraulani z Rumunii. fot. Materiały prasowe

Spummy zaprojektowany przez Alexandre de Bastiani z Brazylii. fot. Materiały prasowe