Lokal ma bardzo surowy wystrój. Wzdłuż ław ciągną się kobaltowe i zielone krzesła projektu Jaspera Morrisona. Popularne Tate Color wyprodukował w nowej odsłonie kolorystycznej Cappellini. Gdy goście już na nich zasiądą, potrawy podane zostaną wprost na białą elegancję porcelanowych naczyń Richard Ginori. I rozpocznie się głośne, wielogodzinne włoskie biesiadowanie.

NAJMODNIEJSZA RESTAURACJA W MEDIOLANIE [WIDEO]

TEKST: ANGELIKA OGROCKA, ZDJĘCIA: NATHALIE KRAG

MEDIOLAN 13.4.2015

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Kiedyś tartak, dziś kuźnia smaku. Poznajcie restaurację Carlo e Camilla in Segheria w Mediolanie. Najmodniejszy obecnie lokal w stolicy Lombardii.
Miejsce stworzyła Tanja Solci, znana w mediolańskim towarzystwie projektantka wnętrz i kuratorka sztuki i designu, do której rodziny należy budynek. Do współpracy zaprosiła Carla Cracco, zdobywcę kulinarnej gwiazdki Michelina, który prowadzi telewizyjny program "Hell’s Kitchen Italia” oraz ocenia początkujących kucharzy we włoskiej edycji „Master Chefa”. W restauracji przewodzi zapleczu gastronomicznemu, które zrzesza młode talenty kulinarne. Potrawy to nowoczesne reinterpretacje klasycznych dań. I choć gotowanie twórcze, to sztuka improwizacji, w tej rewelacyjnej kuchni nie istnieją przypadki. Za trunki odpowiedzialny jest Filippo Sisti. W swoich drinkach używa takich składników, jak: sery pleśniowe, strusie jaja czy pędy groszku. A wszystko to miesza w niezwykły sposób, sięgając nawet po procesy smażenia lub gotowania.

Czynne codziennie w godz. 18.00-02.00. Adres: Segheria, via g.meda 24. Więcej na: www.carloecamillainsegheria.it

Więcej o tym niezwykłym miejscu przeczytacie w numerze 14 "Design Alive".



*carlo_e_camilla10
Właścicielka restauracji i projektantka wnętrz Tanja Solci, szef kuchni Carlo Cracco oraz Nicola Fanti, manager

Relacje "Design Alive" z Milan Design Week 2015 wspiera Peugeot.

peugeot