NA POZNAŃSKIEJ WILDZIE

ZDJĘCIA: BASIA KULIKOWSKA ORAZ PRZEMK NIECIECKI ZE STUDIA PION

POZNAŃ 20.3.2020

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Przed przystąpieniem do projektu mieszkanie ulokowane w secesyjnej kamienicy w sercu historycznej dzielnicy Poznania było w bardzo złym stanie technicznym a jego układ funkcjonalny nie spełniał oczekiwania nowych właścicieli. Miało za to ogromny potencjał ze względu na zachowane oryginalne, secesyjne elementy takie jak sztukaterie, płycinowe drzwi i drewniane podłogi.

Podstawowym założeniem było przywrócenie pierwotnego charakteru z równoczesnym dostosowaniem przestrzeni do potrzeb nowych właścicieli. Ważną część mieszkania miała stanowić kuchnia, w której właściciele spędzają dużą część domowego życia.

W zaprojektowanym układzie część dzienną mieszkania stanowią jadalnia z biblioteką i salon w połączeniu amfiladowym od strony zachodniej oraz kuchnia od strony wschodniej. Poprzez scalenie ze sobą mniejszych pomieszczeń stworzono dużą, wygodną i przestronną kuchnię, której centralnym punktem jest wyspa kuchenna służąca do integracji domowników i gości. Jej ważnym elementem są fronty z naturalnego drewna a dopełnienie stanowi zabudowa w formie zawieszonego, nowoczesnego, prostego kredensu. Dwa portale wejściowe wykończone białym marmurem będące kiedyś drzwiami w naturalny sposób łączą kuchnię z salonem i jadalnią. Dostępna z korytarza mała łazienka mieści w sobie dodatkowo ukrytą przestrzeń gospodarczą z pralką i kotłem centralnego ogrzewania.

Część nocną zaplanowano w głębi mieszkania od strony cichego dziedzińca.  W ramach powierzchni pomieszczenia, w którym została zaprojektowana sypialnia, wyodrębniono miejsce przeznaczone na garderobę. Z sypialnią połączona jest łazienka oddzielona taflą przezroczystego szkła.

www.lbwa.pl