KULINARNE SYNESTEZJE [ZDJĘCIA, WIDEO]

TEKST: ANGELIKA OGROCKA, ZDJĘCIA: ANDREAS OMVIK

KOPENHAGA 5.8.2015

DESIGN RZECZY

Polska projektantka na co dzień pracuje w Kopenhadze. Martyna Barbara Golik w 2012 roku ukończyła ukończyła Akademię Sztuk Pięknych w Łodzi, a trzy lata później została absolwentką The Royal Danish Academy of Fine Arts - School of Design. Jej projekt magisterki to próba przetłumaczenia zapachu i smaku potraw w dotyk i wizualność.
Touch That Taste! bada pięć smaków - słodki, umami, słony, gorzki, kwaśny. Projektantka poddała eksperymentom 10 osób, by te spróbowały przetłumaczyć swoje doświadczenia kulinarne na zmysły sensoryczno-wizualne. W ten sposób każdy produkt przedstawia efekty tychże synestezji. Włókiennicze produkty pokazują zaskakujące rozwiązania.

Miękkie, wykonane z pianki i filcu pantofle Bitter tak naprawdę ważą ponad 2 kilogramy, co utrudnia poruszanie się w nich. Wełniane i poliestrowe tkaniny interpretują smak słony, zachęcając do dodawania czy usuwania kolejnych warstw. Koc Sour to właściwie instalacja - jej drobiazgowo wykończona struktura stworzona została z wełny i ciekłego kauczuku. Technologia wymyślona przez samą projektantkę pozwala na zatapianie się w pufie Sweet. A dywan Umami to imitacja faktur bosych stóp, które dzięki wełnianej przędzy są miękkie w dotyku. Artystka chciała tym samym pokazać, jak przekształcić abstrakcyjną ideę w coś namacalnego. Koncept.

Więcej na: www.martynagolik.com