KUCHNIA WYCHODZI NA SALONY

TEKST: ELIZA ZIEMIŃSKA, ZDJĘCIA: ELIZA ZIEMIŃSKA, MATERIAŁY PRASOWE

POZNAŃ 23.9.2014

DESIGN MIEJSCA

Jeszcze kilka stuleci temu było to ciemne pomieszczenie w piwnicy. Z biegiem czasu przekształciło się w funkcjonalne miejsce do pracy i nie tylko. Nie bez powodu sercem każdego przyjęcia jest właśnie kuchnia. Dlaczego więc nie umieścić jej w centrum kulinarnych doznań? Przecież to właśnie tam odbywa się wszystko, co najważniejsze. W poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się niemała rewolucja i odtąd gotowanie będzie obywać się "na oczach" gości. Wszystko to za sprawą projektu stworzonego przez Studio Rygalik, Siemens i Paged.
Do wnętrza restauracji funkcjonującej w Concordia Design, będącego centrum kreatywności, designu i biznesu w Poznaniu, wprowadzono pierwszą w Polsce, mobilną stację kulinarną. Dzięki połączeniu świadomego projektowania, wyczulonego na nowe potrzeby konsumentów i ich stylu życia, z zaawansowanymi technologicznie urządzeniami Siemens, powstał FoodLab - projekt umożliwiający kucharzom stały kontakt z gośćmi. To rewolucja w myśleniu o tworzeniu i funkcjonowaniu restauracji. Specjalnie na potrzeby Concordia Taste projekt zrealizowało Studio Rygalik.

- Zmienność Concordia Taste była największym wyzwaniem tego projektu - podkreśla Gosia Rygalik, projektantka - ale to właśnie dzięki złożonym wytycznym udało się stworzyć system funkcjonalny i ekscytujący zarazem. Jesteśmy pewni, że w trakcie używania FoodLab będzie zaskakiwać i ciągle odkrywać przed nami swoje nowe możliwości.

FoodLab to laboratorium smaków będące połączeniem kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych. Dzięki mobilności system pozwala na dowolną aranżację, a w zależności od potrzeb, pory dnia, czy konkretnego wydarzenia, można dostosować wielkość oraz funkcję przestrzeni, którą tworzą. Wyspa została w pełni wyposażona w zaawansowane technologicznie urządzenia marki Siemens, a inspiracją do jej tworzenia był dynamiczny i otwarty charakter restauracji, na potrzeby której została zaprojektowana.

- Zdecydowałam się na takie rozwiązanie, ponieważ brakowało mi obecności kucharza w restauracji - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka Concordia Taste. - Tomek Trąbski, który jest u nas szefem kuchni, potrafi bardzo ciekawie opowiadać o jedzeniu i gotowaniu, wiele podróżował, ma w głowie mnóstwo inspiracji i bardzo żałowałam, że nasi goście nie mogą go posłuchać i dzięki temu lepiej zrozumieć, dlaczego niektóre dania wyglądają tak, a nie inaczej. Kontakt z gośćmi i ich opiniami jest też potrzebny wszystkim naszym kucharzom - po to, aby mogli się rozwijać i dostosowywać menu do ich oczekiwań - dodaje.

Dzięki współpracy z marką Siemens, mobilna kuchnia została wyposażona w zaawansowane technologicznie i jednocześnie energooszczędne urządzenia z oferty studioLine, w której znajduje się pełna gama urządzeń niezbędnych w kuchni XXI w. Linię wyróżnia szereg detali zarezerwowanych wyłącznie dla niej. Sprzęt gospodarstwa domowego wykończony pięknymi uchwytami z masywnej stali szlachetnej jest elegancki, ekskluzywny i wyjątkowy. W kuchni Concordia Taste znajdą się też typowo "domowe" sprzęty - toster, mikser, blender, czy wyciskarka do owoców.

Oprócz wprowadzenia do wnętrz restauracji mobilnej stacji kulinarnej, w Concordia Taste pojawią się też inne nowości. Na przeciwko baru staną meble z rodziny K2 Paged Collection projektu Tomka Rygalika. Niebanalnie tapicerowane fotele, krzesła, pufy i hokery oraz okrągłe drewniane stoliki stworzą kolorowe, chilloutowe wyspy, a miejsce stanie się alternatywą dla tych, których nie pociąga atmosfera zatłoczonych, głośnych pubów.