KRAFT. W PRZESTRZENIACH DAWNEJ KUŹNI

TEKST: JOANNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: BASIA KULIGOWSKA I PRZEMYSŁAW NIECIECKI/PION

RADOM 30.1.2018

DESIGN MIEJSCA

Kraft, to miejsce na mapie Radomia pod każdym względem nowe: jakościowo, kulinarnie i wnętrzarsko. W przestrzeniach dawnej kuźni powstała przestrzeń łącząca w sobie współczesne wydanie polskiej, ale i światowych kuchni z interaktywną przestrzenią służącą do kulinarnych warsztatów. Wnętrze jest połączeniem luźnych skojarzeń co do historii miejsca z kosmopolitycznym wnętrzem nawiązującym do luksusowych restauracji na europejskim i światowym poziomie.
- Kraft i jego wnętrze, są wynikową wielu, czasami sprzecznych inspiracji. Z jednej strony, jest to miejsce mocno wpisane w kontekst i historię: dawnej kuźni i postindustrializmu, drugiej jednak stawiające na luksusowy charakter i nieprzeciętną jakość. Możemy znaleźć zatem w projekcie lampy w stylu art deco, czy obicia ze skóry nawiązujące do końskich siodeł - mówi projektant wnętrza Piotr Paradowski. - Od czasu pomysłu na Kraft do realizacji minął rok. Rok w dużej mierze poświęcony dochodzeniu do koncepcji. Nazwa lokalu odnosi się przede wszystkim do jakości: jedzenia, ale również jakości wnętrza, jego rzemieślniczej precyzji i pieczołowitości.

Wnętrze przemawia stonowaną i chłodną kolorystyką granatu, błękitu i szarości, przełamanej mosiężnymi i drewnianymi elementami w ciepłych odcieniach. Użycie materiałów nawiązuje do lokali w stylu nowojorskim i chicagowskim (chrom, lustro, blacha). Industrialny charakter jest potraktowany lekko; lampy kojarzące się z fabrycznymi przestrzeniami są mocno odbijające i refleksyjne. Elegancji wnętrzom nadaje minimalistyczne oświetlenie, żyrandol luźno nawiązujący do art deco oraz dekoracyjne ażurowe ścianki w geometryczne kształty, wypełnione szkłem w kolorze miodu i grafitu.

Więcej na: www.piotrparadowski.com i www.kraftbistro.pl