JĘZYKOWA PLANETA [ZDJĘCIA]

ANNA BORECKA

KOŚCIERZYNA 25.9.2014

ARCHITEKTURA DESIGN

Pracownia CGL z Gdyni przygotowała projekt wnętrz Przedszkola Językowego i Żłobka Kids Planet. Jest w nim barwnie oraz... wielojęzykowo.
Strefa wejścia do przedszkola wraz z klatką schodową zaprasza dzieci i ich rodziców do wnętrza, pełnego zaskakujących kolorów i form, sprzyjających kreatywnej zabawie i bezpiecznemu rozwojowi najmłodszych. Owalne grafiki przedstawiające słowa powitań, zapisane w różnych językach świata, są umieszczone na pomarańczowych ścianach i wznoszą się w kierunku pierwszego piętra.

Niebieski sufit wyposażony został w szklane, okrągłe lampy, o intensywnych kolorach, dodających po zmroku ciekawych efektów światłocieniowych. Wielkoformatowa grafika przedstawiająca mapę świata w formie kolorowych punktów, znajdująca się na początku korytarza, przyciąga uwagę użytkowników i wprowadza ich do kolejnych wnętrz przedszkola.

Wąskie i długie korytarze utrzymane są w kolorach mięty, bieli i pomarańczy, tworzących wraz z wielobarwnymi oprawami oświetleniowymi tajemnicze efekty światłocieniowe. Ściany korytarzy pokryte są w niektórych miejscach farbą magnetyczną, a także bezbarwną, połyskliwą folią w postaci zmultiplikowanych punktów, które odbijają refleksy światła.

Sale do nauki podzielono na 2 strefy: zabawy na podłodze oraz nauki i zabawy przy stolikach. Pierwsza z nich posiada posadzkę wyłożoną dywanową wykładziną w płytkach, ułatwiających wymianę poszczególnych fragmentów. Druga natomiast wyposażona w stoliki i krzesełka ustawione przy oknach, ma posadzkę pokrytą wytrzymałą wykładziną pcv. Jedna ze ścian pomalowana została czarną farbą tablicową, a część pozostałych białą magnetyczną. Do sufitu, nad strefą zabawy podwieszone zostały okrągłe, pomarańczowe panele z wydrukowanymi literami, które układają się razem w nazwę sali.  Każda z sal posiada własną, reprezentującą jedną ze światowych stolic.

Graficznym motywem przewodnim wnętrza jest kropka, pojawiająca się w identyfikacji wizualnej, detalach mebli oraz perforacji sufitu. Wszystkie sale posiadają indywidualną kolorystykę.

Pracownię CGL tworzą architekci wnętrz: Karolina Golec-Ludwiczak i Radosław Czerniejewski.  Specjalizują się w realizacjach wnętrz publicznych i prywatnych. W ich portfolio znajdują się m.in. Link Hotel w Tczewie, Centrum Edukacji Dzieci i Młodzieży w Parku Naukowo Technologicznym w Gdańsku, Przedszkole Niebieskie Migdały w Tczewie czy showroom firmy Techmabudowa w Gdyni.

Więcej: www.pracowniacgl.pl