FUZJA SZTUK

TEKST: NADIA KIJOWSKA, ZDJĘCIA: EVA HASSMAN, FLAVIA DA RIN

BERLIN 6.2.2016

DESIGN STYL ŻYCIA

Stary nieużywany przez lata browar najpierw stał się miejscem ekspozycji sztuki współczesnej. Potem otworzono w nim restaurację. La Soupe Populaire zaprasza więc najpierw do podziwiania, a potem smakowania!
Ten niemiecki browar został otwarty w 1885 roku i od razu zyskał przychylność niemieckich piwowarów. Później w latach wojennych budynek ucierpiał na skutek licznych bombardowań. Przechodził przez rządy różnych właścicieli, pełniąc funkcje: magazynu czy miejsca organizacji imprez muzycznych. Do 2010 roku Boetzow Berlin stał nieużywany. Wtedy też zainteresował się nim profesor Hans Georg Nader, znany na świecie kolekcjoner dzieł sztuki. Postanowił udostępnić tam prywatne zbiory, by odwiedzający mogli je swobodnie podziwiać. Nader zaprosił do współpracy Tima Rauego. Ekscentryczny kucharz mający na koncie wiele nagród i dwie własne restauracje chętnie przystał na otwarcie w browarze nowej przestrzeni kulinarnej. Za postindustrialny wygląd wnętrz prócz właściciela odpowiadali: sprzedawca antyków Luis Mock i projektantka wnętrz Anja Mueller. Utrzymano tym samym charakter dawnego browaru, łącząc czarną stal, surowy beton, odrestaurowane drewno i skórę ze sztuką współczesną.

La Soupe Populaire, bo tak brzmi nazwa restauracji, to najwyższej klasy sztuka kulinarna w otoczeniu dzieł współczesnych artystów. Z nich właśnie inspirację czerpie kuchnia, bowiem kierują się tam zasadą, by dania były kreatywne i niepowtarzalne. W karcie znajdziemy jedynie cztery przystawki, cztery dania główne i dwa desery, które serwowane są na porcelanie z królewskiej fabryki porcelany Konigliche Porzellan-Manufaktur (KPM Berlin). W La Soupe Populaire zjemy od czwartku do soboty.

Więcej na: www.boetzowberlin.de, www.lasoupepopulaire.de

boetzowberlin_designalive29

5boetzowberlin_designalive23

3boetzowberlin_designalive14