Nowojorska reinterpretacja

Jednym z najważniejszych wyznaczników udanej renowacji jest wyraźnie zauważalny szacunek wobec historii miejsca. Nowojorskie studio GRT Architects miało tego świadomość podejmując się przearanżowania mieszkania w budynku w nowojorskiej dzielnicy East Village, zbudowanym w 1902 roku. 

Sześciopiętrowy, narożny budynek – Onyx Court, został zaprojektowany firmę Harde & Short, jednego z najbardziej popularnych wykonawców tamtych czasów. Przez wiele lat był domem dla artystyów emigrantów, aż w 1983 roku został przekształcony w spółdzielnię.

GRT Architects zaprojektowało wnętrze jednego z apartamentów bazując na historii tej architektury. Zadaniem architektów było więc dostosowanie mieszkania do współczesnych potrzeb, przy możliwie jak najmniejszej ingerencji w zabytkową strukturę.

– W budynku znajduje się piękna mozaika, nie tylko w holu, ale także w górnych korytarzach – zafascynowala nas ta dość niezwykła ozdoba, jak na w budynek na East Village. Zainspirowaliśmy się nią i projektując kuchnię i łazienki umieściliśmy w nich zabawne i nieoczekiwane mozaiki w kontrastujących kolorach i wzorach – tłumaczą architekci z GRT Architects.

Do wprowadzonych zmian należało wyprostowanie wcześniej zakrzywionego korytarza. Dzięki temu zabiegowi, zaraz naprzeciw drzwi wejściowych znajduje się okno, a całą przestrzeń uatrakcyjniają asymetryczne nisze i zaokrąglenia grubych ścian. 

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Oddzielna do tej pory kuchnia – zgodna z dawną modą, została otwarta na strefę dzienną. Zachowano jednak klasyczne granice pomiędzy nią, salonem a jadalnią, które dodatkowo podkreślają trzy różne opcje stylistyczne wykorzystane do ich wystroju.

Odmienioną przestrzeń ubrano w bogatą paletę barw, tekstur i materiałów. Kuchenne szafki wykonano z pozyskanego lokalnie białego dębu, wszystkie płaskie powierzchnie pokrywa tu natomiast kwadratowa mozaika nawiązująca do oryginalnego wystroju. W salonie przestrzeń zorganizowano wokół rozległego dębowego regału na książki z rozsuwanym panelem skrywającym telewizor, zaś zamiast klasycznych drzwi wykorzystano przesuwne panele z teksturowanego szkła, które łagodnie rozprasza światło po pomieszczeniach nie ujmując mieszkańcom poczucia prywatności.

Oprócz aranżacji wnętrz architekci nadzorowali również instalację profesjonalnej klimatyzacji, którą sprytnie ukryto w elementach wystroju. Zadbano także o stan dachu oraz modernizację instalacji elektrycznej w całym budynku.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Dyskretny eklektyzm

Dyskretny eklektyzm

Warszawa | 21 maja 2024

Odwiedzamy 100-metrowy apartament w kamienicy tuż przy warszawskich Łazienkach

W kolorach latte

W kolorach latte

Nowy Jork | 23 marca 2024

Ukraińskie Studio Sivak & Partners zaprojektowało dom na Long Island