Z panoramą w tle

We dwoje zawsze raźniej, dlatego Ula Schönhofer oraz Mateusz Piotrowski podczas wykańczania 120-metrowego mieszkania w Gdańsku postanowili połączyć siły. Było warto!

Właściciele mieszkania na 12. piętrze nowego wieżowca, z widokiem na Trójmiejski Park Krajobrazowy, zgłosili się do architektów jeszcze w fazie wprowadzania zmian do stanu deweloperskiego. To właśnie wtedy zaproponowano główne korekty dotyczące układu funkcjonalnego mieszkania, czyli otwarcie kuchni, powiększenie łazienki przy głównej sypialni oraz połączenie sypialni i gabinetu. Wnętrze stało się dzięki temu bardziej otwarte, a jednocześnie lepiej dostosowane do potrzeb przyszłych mieszkańców.

Dzięki otwarciu pomieszczeń części dziennej już z przedpokoju widać prawie całe przeszklenie na ścianie pomiędzy kuchnią a salonem. Samo wnętrze nie stanowi jednak jedynie tło dla pięknej panoramy.

– Początkowe wytyczne klientów zakładały głównie jasną kolorystykę i białe ściany, jednak w trakcie tworzenia projektu wspólnie decydowaliśmy się na dodawanie akcentów kolorystycznych – wspomina Ula Schönhofer. W efekcie charakter wnętrza wyznaczają granatowa kuchnia, pomarańczowe kafle w łazience gościnnej i morskie akcenty w gabinecie i sypialni. Całość dopełniają krzesła w kolorze terakoty czy czerwony fotel. W salonie warto zwrócić uwagę także na ponadczasową lampę Bubble Lamp, zaprojektowaną w 1952 przez Georga Nelsona.

W sypialni króluje wzorzysta tapeta. Dla lepszego efektu dobrano do niej kolor podwójnych przeszklonych drzwi, stanowiących swego rodzaju ramę dla obrazu, którym jest wzór na ścianie. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest także wkomponowane w zabudowę meblową przejście z sypialni do prywatnej łazienki.

W gabinecie swoje miejsce znalazł obszerny zbiór książek właścicieli mieszkania oraz rodzinne pamiątki wyeksponowane na specjalnie zaprojektowanych regałach w morskim kolorze.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Sensualna elegancja

Sensualna elegancja

Praga | 15 września 2022

Zabytkowe mieszkanie w praskiej dzielnicy Bubeneč przeszło wyjątkową przemianę