Włoska filozofia jedzenia

Werona | Sylwia Chrapek

26 sierpnia 2016 | Design | Rzeczy |

Consolo to rytuał rodem z południowych Włoch. Związany jest z przygotowaniem pożywiania z sercem, a następnie podawaniem go na najlepszej posiadanej zastawie. Osoba przygotowująca posiłek chce w ten sposób wykorzystać kojącą moc podawanego jedzenia, a zarazem okazać swoje wsparcie i uczucie bliskim, którzy pogrążeni są w smutku.

Projektanci związani ze studiem Dossofiorito doskonale wiedzą, że kuchnia zaspokaja nie tylko potrzeby fizyczne, ale i duchowe – to przeżycie nastawione na budowanie relacji, na okazanie bliskości, troski, wdzięczności. Jeden z ich najświeższych projektów, garnek Il Consolo, odwołuje się do tej bogatej tradycji. Dzięki swej budowie pozwala nie tylko na gotowanie, ale także na bardzo łatwy transport. Pomyślany tak, by podarowanie domowych dań było jeszcze prostsze – zarówno w domowym zaciszu, jak i w bardziej nietypowych kontekstach. Projekt powstał na potrzeby wystawy „Le Affinità Selettive – Premio Lissone Design in the occasion of EXPO 2015”, której kustoszem był historyk i teoretyk sztuki Aldo Colonnetti.

Prototyp, www.dossofiorito.com

Dossofiorito_IlConsolo03

Dossofiorito_IlConsolo02

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: