Stare japońskie rzemiosło

Uji-shi | MAN

28 czerwca 2013 | Design | Rzeczy | Styl życia |

Ponad 400-letnia tradycja wytwarzania porcelany to znak rozpoznawczy marki Asahiyaki. Przez cztery wieki niezmienne pozostają wciąż poszanowanie do pracy ludzkich rąk oraz codziennych rytuałów, jak przygotowywanie i picie herbaty.

Ponad 400-letnia tradycja wytwarzania porcelany to znak rozpoznawczy marki Asahiyaki. Przez cztery wieki niezmienne pozostają wciąż poszanowanie do pracy ludzkich rąk oraz codziennych rytuałów, jak przygotowywanie i picie herbaty.

Asahiyaki działa w regionie Uji, jednym z najstarszych, gdzie kultywuje się japońską tradycję herbacianą. Nic więc dziwnego, że to właśnie tam powstają ceramiczne obiekty służące do odbywania jednych z najważniejszych japońskich zwyczajów. Ceramiczne i porcelanowe obiekty od 15 pokoleń wytwarza rodzina Matsubayashi. Wszystkie elementy powstające w warsztatach są produkowane ręcznie. Wszystko po to, by wydobywać z nich delikatne smaki herbaty.

Niedawno marka dołączyła do Japan Handmade, platformy zrzeszającej rzemieślników produkujących ceramikę z myślą o odbiorcy poza Japonią. Z myślą o niej powstają m.in. wazony, czajniczki, tace i filiżanki do herbaty o unikatowej kolorystyce.

Więcej: www.asahiyaki.com

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Dom odporny na wstrząsy

Dom odporny na wstrząsy

Ichinomiya | 12 stycznia 2022

Japońscy architekci w projekcie domu, który przetrwa nawet trzęsienie ziemi