Nowe biuro firmy Shoper w Krakowie

Shoper to właściciel najpopularniejszej w Polsce platformy e-commerce do prowadzenia sklepu internetowego w modelu subskrypcyjnym (SaaS). Firma udostępnia pełny ekosystem sprzedaży online, obejmujący szereg usług, takich jak płatności internetowe, usługi reklamowe i logistyczne.

Niedawno otwarte biuro firmy Shoper w kompleksie HiFive w Krakowie o powierzchni 2,5 tys. M kw. zostało zaprojektowane przez Agatę Nowakowską z Oostu.studio i wyposażone przez firmę Kinnarps na podstawie analizy potrzeb przyszłych użytkowników.

Nowe biuro dla nowego stylu pracy

Celem projektu było stworzenie nowoczesnej, ergonomicznej przestrzeni dopasowanej do nowego modelu pracy, odpowiadającej na aktualne potrzeby pracowników. Firmie Shoper zależało na stworzeniu biura, która w dobie pracy hybrydowej i zdalnej, będzie umożliwiało szybką rearanżację. Chodziło także o stworzenie środowiska pracy wspomagającego pracę projektową, kreatywne myślenie, otwartą komunikację oraz integrację członków zespołu.

Klientowi zależało, by zaproponować taki układ biura, w którym blisko 200 stanowisk pracy należących do poszczególnych działów jest podzielone strefami projektowymi i miejscami spotkań. Logiczny układ funkcjonalny pozwolił na rozmieszczenie zespołów w odpowiednich miejscach obiektu, zapewniając każdemu pracownikowi komfort pracy oraz dostęp do odpowiednich typów przestrzeni zgodnie z aktualnymi potrzebami.

– Kluczowe w tym zadaniu było opracowanie układu funkcjonalnego, który odpowiada na potrzeby każdego pracownika, zapewniając mu komfortowe wykonywanie powierzonych zadań. Klient od samego początku jasno zdefiniował swoje potrzeby, a zespół projektowy wraz z Kinnarps przełożył je na typy przestrzeni i dopasował właściwe produkty – mówi architekt Agata Nowakowska z Oostu.studio.

W efekcie powstało funkcjonalne biuro, które z jednej strony gwarantuje przestrzeń do wykonywania codziennych obowiązków, z drugiej zaś zapewnia pracownikom miejsca do pracy projektowej oraz spotkań w mniejszych i większych grupach.

biuro firmy Shoper

Biuro przyjazne dla pracowników

Aby zaoferować pracownikom dostęp do nowoczesnej przestrzeni biurowej, klient zdecydował się na wysoki standard biurek z elektryczną regulacją wysokości z serii [P] oraz ergonomiczne fotele Claro. Dodatkowo stanowiska pracy zostały wyposażone w uchwyty na monitory, które wspomagają codzienną pracę przy ekranie komputera oraz koszyki na okablowanie.

Cyfrowy obieg dokumentów wpłynął na minimalizację miejsc do przechowywania. Szafy w połączeniu z donicami na roślinność zostały wykorzystane jako elementy oddzielające stanowiska pracy od ciągów komunikacyjnych lub poszczególnych stref. Dodatkowo naturalna zieleń pozytywnie wpływa na jakość powietrza w biurze.

Do korzystania z biura zachęca niewątpliwie dostępność różnorodnych miejsc, zarówno do współpracy, jak i do pracy w skupieniu. Ważnym elementem biura jest kuchnia, przypominającą nowoczesną kawiarnię, która jest nie tylko miejscem spożywania posiłków, lecz także spotkań wszystkich pracowników, wymiany informacji i współpracy. Do dyspozycji pracowników pozostaje prawie 20 sal konferencyjnych, dla większych i mniejszych grup.

Zastosowanie różnorodnych paneli ściennych, sufitowych oraz ścianek biurkowych Vibe jest wyrazem troski o komfort akustyczny pracowników prowadzących częste rozmowy telefoniczne.

– Celem aranżacji meblowej jest elastyczna, wydajna i efektywna praca. Firma Shoper od samego początku współpracy była otwarta na zastosowanie różnorodnych rozwiązań produktowych, które pozwolą wykorzystywać przestrzeń do różnych zadań, dzięki czemu każdy pracownik może wybrać miejsce do pracy w dowolnym momencie dnia. Klient od samego początku zaufał nam i traktował Kinnarps jako doradcę – mówi Monika Papiernik, Project Coordinator w Kinnarps Polska

biuro firmy Shoper

Efekty zdalnej współpracy

Istotnym elementem projektu była komunikacja nie tylko w ramach zespołu projektowego, lecz także z przyszłymi użytkownikami przestrzeni. Kluczem do wypracowania optymalnego układu funkcjonalnego okazało się zrozumienie kultury pracy i potrzeb poszczególnych pracowników i zespołów. Ważne narzędzie analizy potrzeb stanowiła ankieta online, która pozwoliła zidentyfikować najważniejsze wyzwania stojące przed nową przestrzenią. W toku projektu obyła się również prezentacja, podczas której architekt i Kinnarps przedstawili pracownikom firmy Shoper nadchodzące zmiany.

Dzięki otwartości firmy Shoper wobec zmian, trosce o pracowników i konsekwencji w realizacji założeń, powstał projekt spójny, ciekawy i bardzo funkcjonalny, który zapewnia komfortową przestrzeń do pracy każdemu użytkownikowi biura. Biuro zaprojektowane według nowoczesnych standardów, służy dobrostanowi pracowników i architektonicznie niweluje bariery pomiędzy różnymi szczeblami organizacji. Aranżacja, mimo że jest to open space, daje poczucie prywatności, wspierając jednocześnie współpracę i komunikację.

biuro firmy Shoper

Klient docenił wiedzę Kinnarps w dziedzinie środowiska pracy oraz umiejętność zastosowania jej w praktyce.

– Od samego początku Kinnarps doskonale zrozumiał nasze potrzeby i potrafił przenieść je na aranżację biura. Nasza współpraca była nastawiona na poszukiwania rozwiązań. Wspólnie opracowaliśmy koncepcję przestrzeni z zastosowaniem ergonomicznych i estetycznych rozwiązań meblowych. W rezultacie powstało nowoczesne, elastyczne środowisko, w którym użytkownicy mają do dyspozycji wiele różnych miejsc do pracy i mogą swobodnie wybierać te, które najlepiej odpowiadają ich potrzebom – podsumowuje Anna Miśko, Chief People Officer, prowadząca projekt w firmie Shoper.

Mimo iż realizacji zamówień przypadła w czasie kolejnej fali pandemii, dzięki sprawnej i zaangażowanej ekipie serwisowej Kinnarps, wszystko zostało zainstalowane w terminie.

– Otwarta postawa klienta pozwoliła nam od samego początku zrozumieć potrzeby i dopasować układ biura do jego oczekiwań. Projekt nowego biura Shoper pokazuje, że służymy naszym klientom wiedzą, radą oraz pomocą i towarzyszymy w projekcie od postawienia pierwszej kreski aż do wkręcenia ostatniej śrubki – dodaje Monika Papiernik.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Na fali harmonii

Na fali harmonii

Kraków | 18 stycznia 2023

Odwiedzamy mieszkanie krakowskiej architektki Magdaleny Gajdy

Krakowski spleen

Krakowski spleen

Kraków | 8 grudnia 2022

Zaglądamy do mieszkania architektki Klary Ostrowskiej w Domu Aleksandrowiczów

W neutralnym tonie

W neutralnym tonie

Kraków | 21 października 2022

Apartament na krakowskim Podgórzu onieśmiela widokiem za oknami