Nowa strefa konferencyjno-coworkingowa w biurze BSH w Warszawie

BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. to ważny producent sprzętu gospodarstwa domowego w Europie. Pracownicy są fundamentem sukcesu firmy, która dba o zapewnienie im warunków, w których mogą się rozwijać i osiągać najlepsze wyniki.

W wyniku rearanżacji w warszawskiej siedziby BSH stworzono dużą przestrzeń konferencyjną oraz rekreacyjno-integracyjną. Pełni ona również funkcję strefy ze współdzielonymi biurkami, przygotowując biuro do pracy w trybie hybrydowym po powrocie pracowników. Za jej projekt odpowiadała Katarzyna Łysio z pracowni Biurometry, a kompleksowe wyposażenie dostarczyła firma Kinnarps.

Warunki do rozwoju i współpracy

BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. jest częścią międzynarodowego koncernu BSH Home Appliances Group. Na polskim rynku firma oferuje produkty marek Bosch, Siemens i Gaggenau. BSH posiada w Polsce sześć fabryk, w których powstaje sprzęt gospodarstwa domowego – pralki, zmywarki i suszarki do ubrań, piekarniki i lodówki oraz małe AGD – poprawiający jakość codziennego życia konsumentów. Oprócz produkcji BSH posiada w Polsce również centra usług wspólnych, które działają na potrzeby firmy na całym świecie w takich obszarach jak: IT, księgowość, handel zagraniczny czy centralne zakupy. BSH w Polsce rozwija Centrum Badań i Rozwoju oraz Centrum Kompetencyjne Digital & E-Commerce.

Firma podkreśla, że pracownicy stanowią fundament jej sukcesu. Dlatego też tworzy kulturę organizacyjną oraz warunki, w których wszyscy mogą się rozwijać, czuć się doceniani i osiągać najlepsze wyniki. Zgodnie z tymi założeniami w warszawskiej centrali firmy powstała otwarta i elastyczna przestrzeń coworkingowa dla pracowników, połączona z dużą salą konferencyjną, z możliwością podzielenia jej na mniejsze pomieszczenia konferencyjno-rekreacyjne oraz kuchnią i kafeterią. Rearanżacja układu funkcjonalnego tej części biura polegała na rezygnacji z małych pomieszczeń i gabinetów, aby uzyskać elastyczną przestrzeń do różnych rodzajów zadań i przygotować biuro na powrót pracowników po okresie pandemii oraz pracę w trybie hybrydowym.

Nowa przestrzeń na nowe czasy

Dotychczasowy podział funkcjonalny biura uniemożliwiał sprawny powrót do pracy po przedłużającym się okresie pracy z domu. Ponadto brakowało atrakcyjnego miejsca pracy wspólnej, sprzyjającego integracji pracowników.

– Chodziło o przygotowanie biura do powrotu pracowników do pracy w trybie hybrydowym. Zależało nam na stworzeniu dużej przestrzeni konferencyjnej, która pełniłaby również funkcję miejsca pracy dla osób bez przypisanego biurka. Dodatkowo ta część pełni funkcję rekreacyjno-integracyjną – wyjaśnia Łukasz Firaza, zastępca dyrektora Pionu Procesy, Organizacja, Doskonałość Biznesowa (PL/BA-PO).

Współpraca pomiędzy wszystkimi zaangażowanymi w projekt przebiegała bardzo sprawnie. Konkretne i przemyślane wytyczne klienta oraz rzeczowy feedback na każdym etapie ułatwiały realizację, co miało duże znaczenie ze względu na wymagający harmonogram prac. Dzięki sprawnej komunikacji oraz dobrze przygotowanemu projektowi wszystko zostało zrealizowane w terminie.

– Tradycyjnie rozpoczęliśmy pracę od określenia układu funkcjonalnego. Następnie, na podstawie sporządzonego modelu i wizualizacji, określiliśmy stylistykę wnętrz. Projekt zakończyliśmy rysunkami technicznymi oraz doborem i konfiguracją konkretnych elementów wyposażenia. Wszystkie ustalenia i poprawki trwały niecałe dwa miesiące, a zamówienie na meble było realizowane w czasie trwania remontu. Współpraca przebiegała znakomicie – opisuje przebieg prac architekt Katarzyna Łysio ze szczecińskiej pracowni Biurometry.

Największe wyzwania – czas i funkcjonalność

Klientowi zależało na zachowaniu wysokiego poziomu funkcjonalności powierzchni zarówno w opcji otwartej, jak i podzielonej na pomieszczenia, w tym celu zastosowano ściany mobilne, dzięki którym strefa coworkingowa może zostać powiększona o część sali konferencyjnej. Wyzwaniem była konieczność dopasowania się do istniejących elementów, stąd zastosowano niestandardowe łączenia różnych materiałów wykończeniowych na ścianach i posadzce. Jednak największym wyzwaniem projektu był czas.

Udana realizacja

Klient docenił atrakcyjny projekt, profesjonalizm, dobrą komunikację oraz wnikliwe wsłuchanie się zespołu Kinnarps w jego wytyczne, dzięki czemu udało się zrealizować przedsięwzięcie w terminie, zgodnie z oczekiwaniami funkcjonalnymi i estetycznymi.

– Jesteśmy zadowoleni z całości projektu, zbieramy bardzo pochlebne opinie na jego temat. Jestem zadowolona z mebli, które są bardzo dobrej jakości, co widać już na pierwszy rzut oka. Udało się też zdążyć z remontem. Powierzchnia na żywo wygląda jak ta z projektu – podsumowuje Karolina Żurawek, koordynator ds. administracji, nadzorująca realizację.

Jest to pierwsza powierzchnia tego typu w biurach BSH. Jej stworzenie wynikło z potrzeby zapewnienia pracownikom atrakcyjnego miejsca do pracy wspólnej i integracji w dobie home office. Można tu odbyć spotkanie zespołu, pracować w skupieniu, czy też po prostu napić się kawy ze współpracownikami. Zmiana została dobrze przyjęta przez użytkowników, o czym świadczą ich pozytywne opinie.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: