Z miłości do kolorów

Przepiękna i co tu dużo mówić, prestiżowa lokalizacja zobowiązuje. Mieszkaniem znajdującym się w powojennej kamienicy przy ul. Belwederskiej w Warszawie zajęła się pracownia La Fala Studio. Ich marzeniem jest eksperymentowanie z kolorami i teksturami.

La Fala Studio to pracownia projektowa założona w 2023 roku przez dyplomowane architektki: Agnieszkę Dominik i Marlenę Banaszewską. Pragnęły połączyć swoje pasje, ambicje i umiejętności, aby tworzyć unikalne, funkcjonalne i inspirujące wnętrza. Projekt przy ul. Belwederskiej nazwały Dusty Yellow. To pierwsze wspólnie zrealizowane mieszkanie pod szyldem La Fala Studio.

– Inwestorzy zwrócili się do nas z prośbą o opracowanie kompleksowego projektu aranżacji wnętrza wraz z pełnieniem funkcji nadzoru autorskiego. Ze względu na fakt, że mieszkanie miało być przeznaczone na wynajem, klienci nie mieli konkretnych oczekiwań co do stylu czy kolorystyki. Otrzymałyśmy od inwestorów pełną swobodę przy opracowaniu projektu, co było dla nas niezwykle inspirujące – informują projektantki z La fala Studio.

Magazyn Design Alive

NR 48 LATO 2024

ZAMAWIAM

NR 48 LATO 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Mieszkanie, którego dotyczyć miała ich praca, jest małe. To raptem 55 m kw. powierzchni. Choć apartament niewielki, wymagał on mnóstwa pracy. Z uwagi na swój stan techniczny wymagał przeprowadzenia gruntownego remontu i modernizacji.

– Wcześniej pomieszczenia kuchni, jadalni oraz salonu stanowiły odrębne przestrzenie, które tworzyły układ zamknięty, ograniczony ściankami działowymi, co mogło sprawiać klaustrofobiczne wrażenie.

Doszukałyśmy się jednak atutu dla tego niewielkiego mieszkania, jakim niewątpliwie stały się dwa balkony umiejscowione po przeciwległych stronach kondygnacji.

Postanowiłyśmy wykorzystać ten fakt i zaproponować dokładnie odmienne rozwiązanie polegające na zaprojektowaniu układu otwartego mieszkania, tym samym połączenia strefy dziennej z pomieszczeniami kuchni i jadalni – opowiadają projektantki prowadzące La Fala Studio.

Dzięki takiemu mieszkanie optycznie urosło. Stało się też lepiej doświetlone światłem dziennym. Dodatkowo architektki doprowadziły naturalne światło do ciemnego pomieszczenia łazienki. Jak to zrobiły? Genialnym rozwiązaniem okazało się wycięcie okrągłego otworu w ścianie, przez który wpada światło dnia.

La Fala Studio nasyciło wnętrze pozytywną energią

– Wspólnie zdecydowałyśmy się na stworzenie nietuzinkowego wnętrza o nowoczesnym charakterze, które będzie nasycone kolorami i pozytywną energią. Ze względu na znaczną wysokość pomieszczeń zdecydowałyśmy się odciąć kolorystycznie powierzchnię sufitu od ściany już glifu okiennego, co spowodowało iluzoryczne obniżenie poziomu sufitu oraz łagodne przejście z przegrody pionowej na poziomą – relacjonują prowadzące La Fala Studio.

Dzięki temu przestrzeń stała się przytulna i przyjemna w odbiorze. Udało się również przywrócić do życia istniejący oryginalny, drewniany parkiet, który wymagał renowacji. W projektowanym mieszkaniu powtarzalnym elementem są łuki, które architektki wyeksponowały dodając lustra.

Uwagę przykuwa też zabudowa górnych szafek w kuchni, wykończonych lustrem w kolorze różowym. Z kolei pomieszczenie łazienki zostało wykonane w charakterystycznym, przyjemnym w odbiorze żółtym odcieniu. Dopełnieniem wnętrza są dwukolorowe, długie zasłony. Dużą zaleta wnętrza jest jego umeblowanie. Starano się trzymać stylu vintage, który dodatkowo ociepla przestrzeń mieszkania.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Vintage z humorem

Vintage z humorem

Warszawa | 8 maja 2024

Odwiedzamy kamienicę na warszawskim Nowym Świecie projektu Ryzy Studio