Harmonia w zielonym zaciszu

Wnętrze domu w podwarszawskiej zielonej oazie to realizacja, za którą odpowiada pracownia 3XEL Architects, prowadzona przez Justynę i Patryka Ławrynowicz. Przestrzeń w palecie kolorystycznej jesiennego lasu to odpowiedź na marzenie właścicieli o mieszkaniu w harmonii z otoczeniem.  

– Baza projektu jest ponadczasowa, czyli jest odporna na naturę przemijania. Właściciele już w założeniach projektowych jasno określili preferowane materiały i barwy – mówi Justyna Ławrynowicz.

W domu o powierzchni około 160 metrów kwadratowych wydzielono funkcjonalne przestrzenie, które umożliwiają swobodne poruszanie się i codzienne funkcjonowanie całej rodziny. Sprytnie ukryto też tu przejścia do pomieszczeń gospodarczych i wszelkiego rodzaju schowki.

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Posadzka z mikrobetonu w ciepłym szaro-beżowym odcieniu, została uzupełniona o elementy z naturalnego jasnego dębu. Rozwinięciem tego duetu są beże, szarości i biele elementów wyposażenia oraz kamień granitowy, który tworzy wizualny kontrapunkt dla betonu. Równowagą dla tej kolekcji materiałów są elementy z czarnego drewna oraz odważne plamy kolorystyczne elementów wyposażenia wnętrza. Całości dopełniają dekoracje okienne z ponadczasowymi upięciami. Firany uszyto z tkaniny o lnianym splocie w jasno-beżowym wybarwieniu.

W holu pojawiają się szklane, ryflowane drzwi. Ich ornamentowe, pół-transparentne wypełnienie wpuszcza światło do pomieszczenia, jednocześnie przysłaniając niechciane widoki. W pomieszczeniu wejściowym z bezpośrednim przejściem do pralni i garażu zaprojektowano szafę garderobianą i ściany z równomiernie rozmieszczonymi wieszakami. 

Otwartą strefę dzienną oddziela od klatki schodowej zabudowa meblowa w formie kubika, w której ukryto szafy gospodarcze, dodatkowe schowki przynależne do kuchni oraz funkcjonalny duży regał.
 Wnętrze podwarszawskiego domu od pracowni 3XEL Architects

W salonie króluje wyrazista sofa marki MTI Furninova w energetycznym odcieniu sycylijskiej pomarańczy. Kroku w tej elegancji dotrzymują jej obszerny rozłożysty stolik kawowy marki Lawa oraz szafka RTV z polskiej manufaktury Fondu Design, wykonana przez doświadczonych rzemieślników.

W strefie jadalni znajduje się stół od marki Lawa oraz krzesła Ton. Klimatyczna kuchnia sprawia, że chce się w niej spędzać czas podczas wspólnego przygotowywania posiłków. Proste fronty meblowe z lakierowanej płyty utrzymane są w kolorze korespondującym z odcieniem podłogi. Z kolei blaty oraz pas sanitarny zostały pokryte naturalnym kamieniem. Minimalistyczna wyspa z przeszkleniami, dyskretnie przechowuje zastawę stołową.

Schody dywanowe zostały obłożone płytą w wybarwieniu naturalnego dębu i świetnie współgrają z zabudową parteru. Na piętrze zakończono je niewielkim regałem.

Minimalistyczna i przytulna sypialnia oraz łazienka z prysznicem walk-in, zostały zachowane w jasnych, monochromatycznych barwach. Płytą bazową jest tutaj gres z kamiennym wzorem.

Łazienka dzieci w przeciwieństwie do tej, przy sypialni, jest pełna energii, z mocnym wzorem gresu Fioranese połączonym z jednolitą, kobaltową płytką. Wspólnym mianownikiem jest naturalny dąb, który łączy wszystkie przestrzenie. 

Projekt 3XEL Architects to precyzyjna suita na sensualność i światło. Świadome operowanie naturalnymi materiałami procentuje atmosferą głębokiej regeneracji, której dopełnieniem jest szelest liści w bezpośrednim towarzystwie domu. 

Wnętrze podwarszawskiego domu od pracowni 3XEL Architects

3XEL Architekci to założona w 2015 roku przez Justynę i Patryka Ławrynowicz autorska pracownia skupiająca się na projektowaniu wnętrz, formy, obiektów, a także architektury. Dla twórców bardzo ważne są  naturalne materiały, światło, kolor i ich relacje. Wykonują i realizują projekty, zapewniając profesjonalną i indywidualną obsługę na każdym etapie prac.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Vintage z humorem

Vintage z humorem

Warszawa | 8 maja 2024

Odwiedzamy kamienicę na warszawskim Nowym Świecie projektu Ryzy Studio