Gra kolorami w projekcie Note Design Studio

Gdy w naszym życiu pojawiają się dzieci, odpowiedni układ mieszkania okazuje się niezwykle istotną kwestią. To właśnie przed takim wyzwaniem stanęła rodzina Gulled, która poprosiła projektantów z Note Design Studio o wsparcie w przebudowie ich mieszkania w Sztokholmie, tak aby każde z ich dwojga dzieci miało własną sypialnię.

Kolorowy projekt loftu w Sztokholmie

Samo mieszkanie znajduje się na poddaszu i mimo skromnej powierzchni całkowicie zaspokaja potrzeby czteroosobowej rodziny. Zadaniem projektantów było jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni, aby stworzyć funkcjonalny system przechowywania oraz zapewnić odpowiednią prywatność dorastającym dzieciom właścicieli.

Korzystając ze znacznej wysokości mieszkania, projektanci z Note Design Studio wykreowali dwa zupełnie nowe pokoje pod samym dachem. Aby wyróżnić je na tle jasnych przestrzeni loftu, postawili podkreślić przestrzeń zdecydowanymi kolorami. Pokój dziewczynki jest w kolorze różowym, natomiast szałwiowy zdominował część przeznaczoną dla chłopca.

Sięgnięcie po takie rozwiązanie sprawiło, że przestrzeń nabrała wizualnej świeżości a ukośny dach stał się swoistą atrakcją, dzięki czemu projektanci nie musieli zbyt wiele uwagi przykładać do dekoracji nowo powstałych pokoi. Różowe lastryko oraz szałwiowa zieleń, które pojawiają się również w wystroju kuchni sprawiają, że całość wygląda tak, jakby była w takim układzie od zawsze.

Note Design Studio to założona w 2008 roku sztokholmska pracownia projektowa, która zajmuje się architekturą, wnętrzami, projektowaniem produktów, grafiki i strategią. Na czele pracowni stoją Johannes Carlström, Cristiano Pigazzini, Susanna Wåhlin, Kristoffer Fagerström i Daniel Hecksher.

Więcej na: www.notedesignstudio.se

Powiązane artykuły: